Dappere Puck Pieterse buigt alleen voor wereldkampioene

Veldrijden Redactie

Een dappere Puck Pieterse heerste zondag rondenlang in de wereldbekercross van Hulst. Totdat de wereldkampioene het heft in handen nam. Lucinda Brand passeerde de 19-jarige Amersfoortse in de voorlaatste ronde en denderde door. De tweede plaats was evenwel een uitermate verdiende beloning voor Pieterse, die de cross in het zuiden van Nederland kleur had gegeven. Ook Lars van der Haar haalde het podium. De Woudenberger werd derde.

Voor de start van de vrouwencross had Brand een oproep gedaan aan de UCI om de gedubbelden tijdig uit de strijd te nemen. Op nieuwjaarsdag werd in de veldrit in Baal  in de finale Ceylin del Carmen Alvarado een beetje opgehouden door een renster die een ronde achter lag. Alvarado was op slag kansloos voor de zege omdat het gaatje met Brand door het voorval te groot was geworden.

In Hulst had Marianne Vos de beste start. Op het supersnelle parcours in Zeeuws-Vlaanderen was het moeilijk inhalen zodat een plaats vooraan van levensbelang was. Het kostte Denise Betsema, de nummer twee in de wereldbeker, een topklassering omdat ze bij de start uit haar klikpedaal was geschoten. Ook Brand was niet snel weg, maar dat gebeurt wel vaker dit seizoen.

Over de balken

Vos kreeg meteen de youngsters Fem van Empel en Puck Pieterse in haar wiel. Na een foutje van Vos nam Pieterse de leiding over en bleef geconcentreerd rijden. Halverwege had ze een voorsprong van een seconde of vijftien met dank aan haar superieure techniek. Pieterse is de enige die bij de vrouwen met de fiets over de balken kan wippen.

Het multitalent uit Amersfoort kreeg het echter steeds moeilijker. ‘Ik hoorde de seconden wegtikken.’ Op de achtergrond roerde zich steeds meer dé vrouw van dit moment, het krachtmens Lucinda Brand. Het gat werd kleiner en kleiner en uiteindelijk moest Pieterse zich gewonnen geven. Vergeefs probeerde ze nog aan te haken. ‘Ik wilde graag bij blijven, maar op de rechte stukken heeft Lucinda zoveel vermogen.’ Ook de tweede plaats leek nog in gevaar te komen, maar Pieterse bleef sterk rijden en passeerde de finish met gebalde vuist.  ‘Ik ben hartstikke blij.’ Ze werd omhelst door Brand die daarmee blijk gaf van haar bewondering voor het optreden van haar 13 jaar jongere landgenote.

Achter nummer drie Worst werd de Hongaarse Kata Blanka Vas vierde, Van Empel vijfde en Vos zesde.

 

Superstart Van der Haar

Lars van der Haar was als eerste weg bij de mannen. Dat was verstandig van de 30-jarige Woudenberger want op het smalle pad was er al snel sprake van trechtervorming. Bij de eerste passage lag hij nog steeds op kop. Opvallend was de achterstand van Wout van Aert, de man die dit seizoen alles won waar hij aan de start verscheen. Door een vastgelopen ketting was hij ver naar achteren geworpen, maar begon aan een opmars die eindigde bij plaats vier.

Vooraan waren Tom Pidcock en Eli Iserbyt Van der Haar voorbij gegaan. De Nederlander, die de laatste tijd enigszins last heeft van een geïrriteerde knie, zag het duo vervolgens meter voor meter verder weg rijden. Het verschil met de achtervolgers groeide ook, zodat de podiumplaats van Van der Haar nimmer in gevaar kwam. Hij kwam binnen op ruim een halve minuut. ‘Het was een foutje om de eerste twee ronden op kop te rijden.  Maar ik heb de benen weer een beetje terug en dat is belangrijk met het oog op het NK.’