De derby begint al aan de keukentafel

Voetbal Roberto Cancian

Voor Gijs Renes en Gerben Renes is de derby tussen S.V. Lopik en IJFC al begonnen. Vader en zoon nemen het op 9 februari aanstaande tegen elkaar op wanneer beide ploegen de onderlinge derby spelen op het sportpark in Lopik. Vader Gijs Renes is leider van S.V. Lopik, zijn zoon zal als rechtsachter van IJFC graag de punten meenemen uit zijn geboorteplaats. ‘Als wij daar winnen, dan blijf ik zeker wat langer hangen na afloop in de kantine’, grapt de 28-jarige Gerben.

Hij begon, in navolging van zijn oudere broer, met voetballen bij Lopik. Regelmatig stond hij in het doel en toen zijn broer richting JSV in Nieuwegein ging, volgde Gerben ook. ‘Mijn broer heeft daar tot de A1 gekeept, ik tot de B1. Daarna zijn wij teruggekeerd naar S.V. Lopik waar mijn broer in het eerste ging keepen en ik in de A1.’ Gerben besloot daarna veldspeler te worden en stapte over naar IJFC in IJsselstein, zijn huidige woonplaats, waar hij nu voornamelijk als rechtsachter uit komt in het eerste elftal.

De eerste onderlinge confrontatie dit seizoen tussen IJFC en S.V. Lopik miste Gerben Renes omdat hij op vakantie was. ‘De wedstrijd was afgelast omdat er bij de opening van het kunstgrasveld bij ons allemaal water omhoog was gekomen waardoor het hoofdveld onbespeelbaar was geworden. De wedstrijd werd ingehaald in een vrij weekend en mijn reis naar Hawaï was al geboekt.’

 

Polonaise

In Lopik is hij er zeker bij. Aan verliezen moet hij niet denken. ‘Mijn vader loopt nog steeds de polonaise van de laatste keer dat het gebeurde. Toen kwam hij langs onze kleedkamer lopen en zei hij; ‘Jongens bedankt voor de wedstrijd maar wij nemen de punten mee’. Dat gaat niet meer gebeuren. Vader Gijs weet het maar al te goed. ‘Wij wonnen daar twee jaar terug met 1-2 na een treffer in de 88e minuut. Dan vind ik het wel leuk om een beetje te dollen aan de keukentafel wanneer die jongens langskomen.’ Beide mannen geven aan dat de sfeer onderling vooral sportief is. Uiteraard wordt er op het scherpst van de snede gespeeld en wordt er aardig in gekleund tijdens de onderlinge confrontaties maar na afloop is er altijd het biertje en het respect voor elkaar. Lang hoefde Gerben Renes niet te wachten op zijn revanche na de pijnlijke 1-2 nederlaag van twee jaar terug. ‘Uit wonnen wij met 4-6 en ik scoorde er twee die middag. Daar hebben ze het nu nog over in Lopik’, lacht hij.

De wedstrijd gaat al steeds meer leven in het dorp, een sponsor geeft al supporterspetten weg wanneer er een supporterspakket wordt aangeschaft bij het bedrijf. Wellicht volgt er nog Bengaals vuurwerk maar dat blijft nog even afwachten. Dat het druk wordt in Lopik daar zijn beide heren van overtuigd. ‘De wedstrijd tegen Benschop is de week voor het duel tegen IJFC en dat leeft misschien nog wel meer’, zegt Gijs Renes. Zijn zoon is het daar mee eens. ‘Dat geldt voor IJFC ook maar het is natuurlijk wel bijzonder dat ik bij mijn oude club speel. Mensen daar nemen mij dat ook niet kwalijk. Bij IJFC is het allemaal net wat groter, wij speelden ook een klasse hoger maar na de promotie van S.V. Lopik komen wij elkaar toch weer tegen. Alleen maar mooi.’

 

IJFC favoriet

Zoon Gerben Renes speelt bij rivaal IJFC. Foto: IJFC

Het wordt een duel tussen een club uit 1953 met 540 leden en vijf senioren elftallen (S.V. Lopik) en een club uit 1930 (IJFC) met meer dan duizend leden en 12 senioren elftallen. ‘Wij hebben een smalle selectie met vooral jongens uit het dorp maar we zullen zeker de mouwen opstropen’, geeft Gijs Renes aan. IJFC is wellicht de favoriet in de derby maar Gerben Renes weet maar al te goed dat het geen garantie is voor punten. ‘Ik heb een aantal jongens van Lopik nog getraind toen ik de jeugd daar onder mijn hoede had, nu sta je tegenover ze in het veld. Het is vooral leuk, zenuwen voor zo’n duel heb ik niet. Dat had ik als 22-jarige bijvoorbeeld wel toen wij met IJFC tegen Geinoord speelde, dat was op dat moment toch wel een grote club. Nu gaan wij gewoon winnen en dan schuif ik graag aan bij mijn vader aan de keukentafel. Bedankt voor de punten, zeg ik dan. Leuk om zo te dollen maar wanneer het eventueel niet goed zou aflopen dan kan ik het ook wel incasseren, dat hoort er bij. Of ik daar dan ook lang ik de kantine blijf zitten na afloop, dat weet ik niet’, lacht Gerben.

Zijn vader denkt dat zijn zoon niet zo lang zal blijven. ‘Ik ben er van overtuigd dat wij gaan winnen. Zowel tegen Benschop als de week er op tegen IJFC. Ik zal Gerben in de ochtend vast en zeker een appje sturen of hij wel in de basis zal starten’, lacht hij. De sfeer zit er in ieder geval al goed in bij de mannen uit Lopik en IJsselstein. Een wedstrijd waarin bijna iedereen elkaar kent, een wedstrijd ook waar familieleden tegenover elkaar in het veld staan maar ook langs de lijn. ‘De grensrechters van S.V. Lopik en IJFC zijn zelfs zwagers van elkaar. Benieuwd hoe dat gaat’, kijkt Gijs Renes al reikhalzend vooruit.


De wedstrijd in Lopik wordt op zaterdag 9 februari om 14.30 uur gespeeld.