De familie tegen de studenten

Hockey Redactie

Net als in de eerste speelronde na de zomervakantie het geval was, wordt de derby in de eerste klasse tussen Houten en U.S.H.C. ook in de eerste wedstrijd na de winterbreak gespeeld. De familieclub tegen de studenten uit de grote stad dus. Tijdens de heenwedstrijd die op 15 september in Houten werd gespeeld, won de thuisclub met 3-2.

De aankomende derby op 8 maart is belangrijk voor beide clubs. Zal Houten aan het langste eind trekken en de koppositie in poule A pakken of willen de studenten stijgen in de poule en revanche nemen voor de eerste wedstrijd tegen Houten?

 

Houten

Het eerste vrouwenteam van HC Houten staat er goed voor. Ze beginnen de tweede seizoenshelft op de tweede plek in poule A van de eerste klasse, welke het ook een tijdje heeft aangevoerd. Met acht winstpartijen, twee gelijk en slechts een verliespartij (tegen Overbos uit Beverwijk) staan ze gelijk, ook in punten, met de nummer één; Westerpark uit Amsterdam. Houten heeft twee tegendoelpunten meer dan de Amsterdammers, vandaar dat het op een tweede plek staat. In de tweede seizoenshelft zullen de Houtenaren moeten laten zien dat zij Westerpark aan kunnen, bijvoorbeeld in de directe concurrentiestrijd op de Amsterdamse velden op 26 april. De eerste wedstrijd tussen de huidige nummers een en twee eindigde in een gelijkspel: 2-2. Ook toen lieten de clubs zien aan elkaar gewaagd te zijn.

Houten mag dan een zelfverklaarde familieclub zijn, maar we mogen dan wel spreken van een héle grote familie. Met ruim 1450 leden staat het op de achtste plek van grootste verenigingen in de provincie Utrecht. Vroeger werd er gehockeyd op een oud voetbalveldje aan de Vlierweg, tegen het spoor aan. Met de aanleg van het complex aan de Stenen Poort beschikten de Houtenaren over drie velden. Op dit terrein kon de club zich verder ontwikkelen en sinds seizoen 2012/2013 spelen ze op de huidige locatie aan de Groene Hoon met zes hockeyvelden, waarvan twee watervelden.

Met meer dan 750 juniorleden en ruim 400 kinderen in de jongste jeugd dicht Houten zich een belangrijke maatschappelijke functie toe en vult dit in met sport en spel, jeugd, veiligheid, sportiviteit en respect. De club speelt zowel recreatief hockey als prestatiehockey. Net als de vrouwen komt het eerste mannenteam van HC Houten uit in de eerste klasse. Het begint de tweede seizoenshelft op een zevende plek in hun poule.

Bij Houten speelt de jeugd op zaterdag, de senioren vooral op zondag. Op beide dagen organiseert de club veel naast het veld, variërend van feestjes voor de jeugd en thé dansants voor de volwassenen, maar ook borrels en toernooien. Daarnaast is er een aparte kaboutercompetitie voor de allerkleinsten.

 

U.S.H.C.

De Utrechtse studenten van U.S.H.C. bivakkeren op de zesde plaats in poule A. Zij wonnen vier wedstrijden, speelden er ook twee gelijk net als de Houtenaren, maar verloren er vijf. In de middenmoot staan ze er met 14 punten echter goed voor en is er vooralsnog geen reden om zich zorgen te maken. Ook de mannen van U.S.H.C. komen uit in de eerste klasse. Het team staat daar op een verdienstelijke vierde plek en kan naar boven kijken.

USHC bestaat in april van dit jaar 49 jaar en heeft zich opgewerkt van een club die door-de-weeks op de velden van Kampong training bood aan studenten die in het weekend in hun geboorteplaats speelden, naar een club met vaste domicilie aan de Uithof dat een stabiel hockeyniveau laat zien.

In het eerste jaar na oprichting kregen de studenten geen erkenning van de KNHB en mochten dus geen competitie spelen. Anno 2020 is de reguliere competitie elf volwaardige hockeyverenigingen rijk die in meer of mindere mate succesvol meedraaien en niet onderdoen voor ‘de burgers’. In seizoen 1972-1973 mochten de Utrechtse studenten dan toch meedoen met de competitie en kon zes teams samenstellen. De velden waar de wedstrijden van U.S.H.C. werden gespeeld, werden in de jaren 80 en begin jaren 90 nog regelmatig afgekeurd vanwege boomwortels, putdeksels en grote plassen op het veld. Nadat de sportvelden van Olympos gerealiseerd werden, konden de inmiddels 300 hockeyleden in 1995 gebruik maken van twee kunstgrasvelden.

U.S.H.C., inmiddels circa 590 leden rijk zijnde, profileert zich als prestatief, maar gezellige studentenvereniging en organiseert, zoals het een hockeyvereniging betaamt, jaarlijks talloze feestjes. Want zoals ze zelf zeggen: ‘zowel de meest ambitieuze hockeyer als het grootste feestbeest vindt zijn plek bij ons’.

 

 

Wedstrijddetails derby

U.S.H.C. D1 – Houten D1

Zondag 8 maart om 12.45

 

Locatie:

U.S.H.C., Sportcentrum Olympos

Uppsalalaan 3, veld 1