De Groot pakt de dubbel in Australië

Tennis Redactie

Vanmorgen vroeg, Nederlandse tijd, versloeg Diede de Groot (24) in de enkelfinale van de Australian Open tegenstandster Yui Kamiji in 6-3, 6-7, 7-6. De Woerdense heeft daarmee voor de derde keer het Australische toernooi gewonnen en schrijft een negende grandslamzege in het het enkelspel achter haar naam. Ze hanteert haar eerste plek op de wereldranglijst, de twee jaar oudere Japanse Kamiji blijft de nummer twee. Dinsdag won De Groot ook al de dubbelfinale met partner Aniek van Koot die de derde plaats op de wereldranglijst in neemt.

In Melbourne schreef de Groot eerste set vlot op haar naam, de tweede set ging in een tiebreak naar Kamiji. In de derde set dacht De Groot met 7-4 de titel binnen gesleept te hebben, maar beide speelsters moesten een supertiebreak spelen: daarbij gaat de winst naar de speelster die tien sets binnen haalt, niet zeven. De Groot en Kamiji moesten zich herpakken en de set uitspelen. De Woerdense had daar het minste moeite mee, getuige de 10-4 die op het scorebord stond aan het eind van de set.

Aan de NOS liet De Groot weten: ‘Ik ben echt heel erg blij. Het is een hele lange trip geweest, we zijn hier ondertussen ruim vijf weken. Daar zat van alles in, van quarantaine en heel veel trainen naar drie toernooien in twee weken. Dus dat was best wel heftig, we hadden weinig tijd om echt te herstellen.’

 

 

Dubbel

Diede de Groot en Aniek Koot hebben met duidelijke cijfers de finale van het vrouwendubbelspel in Melbourne gewonnen. Ze sloegen met 6-4 en 6-1 Kgothatso Montjane en Lucy Shuker van de baan. Het duo heeft daarmee een zesde grandslamtoernooi gewonnen.

Voor de Groot was het al de veertiende grandslamfinale op rij in het dubbelspel waarvan zij er tien won.