De hardloopschoenrevolutie dendert voort: toch maar aan de dikke zolen?

Podcast en video Redactie

De innovatieve hardloopschoenen waarmee Eliud Kipchoge de marathon onder de twee uur afraffelde, hebben inmiddels concurrentie gekregen. In navolging van Nike hebben ook de andere fabrikanten marathonschoenen, en ook spikes, op de markt gebracht met veerkrachtige zolen en een stijve carbonplaat erin verwerkt. In aflevering 53 van de Slimmer Presteren Podcast bespreken presentatoren Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen of nú dus het moment is om je geld uit te geven aan een paar dure superstappers.

Natuurlijk was er ruime aandacht voor de uitmuntende prestaties van de Nederlandse atletiekploeg op de afgelopen EK atletiek begin maart in het Poolse Torun. Zeven medailles, waarvan vier keer goud, was de oogst voor TeamNL; een ongekend succes, nog nooit eerder in de geschiedenis vertoond. Maar wat vooral ook de aandacht trok, waren de spikes waarop de atleten liepen. Want in navolging van de marathonschoenen waar het Amerikaanse sportschoenenconcern het afgelopen decennium haar pijlen op richtte, bracht Nike in 2020 ook baanschoenen op de markt waarin dezelfde technologische snufjes in de zool zijn verwerkt.

Dat atleten er hard op lopen, dat lieten de gesneuvelde records op de baan het vorige jaar al zien. Het ging hierbij om loopprestaties die allen langer dan tien jaar overeind hadden gestaan: de 5 kilometer bij de vrouwen (nieuwe recordhouder: de Ethiopische Letesenbet Gidey), en de 5 en 10 kilometer bij de mannen (beide nummers verbeterd door de Oegandees Joshua Cheptegui). Tel hierbij nog op de twee werelduurrecords die er aangingen -door Sifan Hassan en de Brit Mo Farah- en er valt moeilijk anders te concluderen dan dat het langeafstandslopen ook op de baan een flinke boost heeft gekregen.

Inmiddels hebben andere schoenfabrikanten ook wegschoenen en spikes op de markt gebracht met dikke zolen. Vrij baan dus voor iedere hardloper om over te schakelen op de snelle stappers: de al bijna afgezwaaide Michel Butter deed het en liep afgelopen zondag prompt binnen de limiet voor de Olympische marathon in Tokio deze zomer. Is nu dus het moment voor iedereen om in te stappen? Aflevering 53 van de Slimmer Presteren Podcast zet alle voor- en nadelen van de ‘superstappers’ op een rij en hoort tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ van coach Guido Vroemen of hij ook zo enthousiast over de schoenen met de dikke zolen is.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl