De hoop is teruggekeerd in de sportwereld

Varia Redactie

2021, woensdag 5 augustus. In het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio klinkt het Wilhelmus. Tegelijkertijd gaat de nationale driekleur in top. Femke Bol pinkt een traantje weg en prevelt wat woorden mee. Het besef is nog nauwelijks tot haar doorgedrongen dat ze de nieuwe olympisch kampioen is op de 400 meter horden. In een nieuw wereldrecord. Een utopie? Waarschijnlijk, maar alleen al de gedachte eraan maakt dat het niet onmogelijk is.

Met de komst van de vaccins is de hoop teruggekeerd in de sportwereld. En groot is de hunkering naar wedstrijden, naar competitie. Sommigen hebben helemaal niets kunnen doen, anderen konden hun krachten wel meten, zij het in het licht van de coronabeperkingen. Wat ze gemeen hebben is dat ze snakken naar een normaal sportjaar, met diepte- maar vooral hoogtepunten. Een korte vooruitblik op een aantal evenementen waar Utrechters bij betrokken zijn.

Al in februari moet Nicky Tjin-A-Ton (tegenwoordig: Nicky Collard) topfit zijn. De Utrechtse wacht dan met het Nederlandse vrouwenijshockeyteam de voorronde van het olympisch kwalificatietoernooi in het Poolse Gdansk. Wanneer dat winnend wordt afgesloten volgt eind augustus de laatste horde voor een ticket naar Peking waar in 2022 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Tussendoor hebben de vrouwen, de hoogst spelende nationale ploeg in het ijshockey, nog een aardig verzetje en wel van 11 tot en met 18 april het WK in Frankrijk.

Februari wordt ook voor de Nederlandse waterpolomannen, met onder meer oud-UZSC’er Pascal Janssen en Amersfoorter Thomas Lucas, een belangrijke maand. Willen ze naar Tokio gaan, dan zal het OKT in Rotterdam (van 14 tot en met 21 februari) succesvol moeten worden afgesloten.

 

Onzeker traject

Voor veel atleten is het kwalificatietraject echter nog onzeker. Zoals voor de judoka’s, onder wie Jesper Smink uit Amersfoort en wereldkampioen Noël van ’t End uit Houten. Laatstgenoemde was in februari al aangewezen voor Tokio in de klasse -90 kg , maar vervolgens gooide corona roet in het eten.

Het EK voetbal (van 11 juni tot 11 juli) zal waarschijnlijk Utrechtse inbreng hebben van Mohamed Ihattaren, Matthijs de Ligt uit Abcoude en voormalig FC Utrecht speler Kevin Strootman. Utrechtse deelname aan grote tennistoernooien als Roland Garros en Wimbledon is hoogst onzeker. In de grote wielerevenementen daarentegen zoals de Tour de France zou best wel eens een bekend gezicht kunnen opduiken, zoals Wilco Kelderman uit Barneveld, Martijn Tusveld uit Utrecht, de Veenendalers Dylan van Baarle en Lennard Hofstede, of … de prille prof Lars van den Berg uit De Meern. Waarom niet?

Voor jong talent heeft 2021 nog een leuk toetje in petto. Het European Youth Olympic Festival stond aanvankelijk voor februari in Finland gepland, maar is uitgesteld tot december. De afgelopen edities deden ook sporters uit de provincie Utrecht mee om de prijzen. In 2019 haalde RTC Midden onder meer brons op de mixed relay.

 

Vertraging

Maar het klapstuk voor de Utrechtse topsporters vormen natuurlijk de Olympische Spelen van 23 juli tot en met 8 augustus. Na een jaar vertraging zal de Japanse organisatie alles in het werk stellen om er een topfestijn van te maken, met een voor sporters veilige omgeving. Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOCNSF, heeft er alle vertrouwen in dat de Spelen doorgaan, al zal het nog lang onduidelijk blijven of er toeschouwers welkom zijn.

Onzekerheden als blessures voorbehouden, zijn op de individuele nummers pas een paar sporters zeker van deelname. Wanneer je de meest actuele lijst van NOC*NSF erbij pakt prijken daar de namen op van de atletes Dafne Schippers en Femke Bol. Schippers is al een olympische veterane, ze deed al tweemaal eerder mee en won in 2016 in Rio de Janeiro zilver op de 200 meter. Hoe fit ze zal zijn zal voor een groot deel afhangen van haar kwetsbare rug. Een telkens opspelende blessure, het gevolg van een val van de trap, had afgelopen zomer een grote invloed op haar prestaties.

Zit de Utrechtse in de tweede helft van haar imponerende loopbaan, Bol komt net kijken. De 20-jarige Amersfoortse heeft haar focus van de 400 meter vlak verlegd naar de 400m horden en tekende voor de beste mondiale seizoensprestatie van 2020. Dat zegt niet alles, Amerikaanse en Jamaicaanse  atletes staken vanwege het corona niet de oceaan over om in Europa te lopen, maar dat Bol in Tokio een medaillekandidaat is staat wel vast. En dan is er nog een Utrechtse atlete die door kenners met argusogen wordt gevolgd. N’ketia Seedo, 17 lentes jong, zal opgenomen worden in de 4 x 100m estafetteploeg (met Schippers) en start mogelijk ook op een individueel nummer. Verschillende jaren behoort ze al tot de snelste sprintsters ter wereld  in haar leeftijdsklasse.

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft al een olympische medaille op zak van de meest begeerde kleur. Haar gouden race op de 10 kilometer in Rio zal ze aan de andere kant van de aardbol, een kleine 20.000 kilometer verderop, graag willen herhalen. Het in Baarn geboren lange afstandsfenomeen heeft zich al gekwalificeerd.

 

Skateboarden

Nieuw op het olympisch menu is skateboarden. Met twee gegadigden uit de regio, de kersverse Nederlands kampioen Roos Zwetsloot uit Zeist en de piepjonge Keet Oldenbeuving (16) uit Utrecht.

Al staat zijn naam nog niet op de officiële lijst van Nederlandse deelnemers, de in Schalkwijk geboren Jan-Willem van Schip gaat zonder twijfel naar Tokio.  Groot geworden in de plaatselijke jeugdronde is de wielrenner al jaren gefixeerd op maar een ding: schitteren op de olympische piste. Van Schip moet het hebben van de duuronderdelen. Op zowel het omnium als de Madison (koppelkoers) zal de lange coureur door de concurrentie nauwlettend in het oog worden gehouden. De wielerploeg voor de wegrace en de individuele tijdrit zal pas in een laat stadium worden bekendgemaakt, maar Ellen van Dijk, de in Utrecht (Vleuten) geboren Annemiek van Vleuten en Wilco Kelderman zijn serieuze kanshebbers.

Hockeyers en hockeysters van Kampong en SCHC, beachvolleybalster Madelein Meppelink, paralympiërs Vincent ter Schure en Martin van de Pol, stuk voor stuk zullen ze een bevrijdende kreet slaken wanneer ze zich in de eerste helft van 2021 kunnen voorbereiden zoals ze dat zelf willen. Voorbereiden – soms nog voorafgegaan door een kwalificatie – op dat ene doel: een glanzende prestatie in Tokio.