De kaarten lijken geschud in de Tour

Wielrennen Hans van Echtelt

De kaarten lijken geschud in de 50e Tour de Schalkwijk. Geletruidrager Sander Nieuwhoff heeft via bonificaties en een zege in de rit van donderdag zijn marge ten opzichte van Rens Stokmanm tot zes seconden vergroot zodat de eindzege na de tijdrit van zondag nadrukkelijk binnen zijn bereik is gekomen.

Dat geldt ook voor Lisa Miltenburg die na de pechvolle ervaringen van Loethe de Kruijff het roze shirt nu wel heel stevig om de schouders heeft zitten: een marge van acht seconden op Yke van Dijk.

Het was overigens een sfeervolle woensdagavond in Schalkwijk, met eerst een enerverende ploegentijdrit en vervolgens het spektakelstuk ‘Ter land, ter zee en in de wetering’ voor een massaal publiek en onder fraaie maar extreem warme weersomstandigheden. De opvolger van Henk van Gestel mocht hierbij een eerste proeve van verbale bekwaamheid afleggen hetgeen Joost verdienstelijk afging.  Er verdwenen tal van originele fietsgevallen in het water, de winnaar van tien jaar geleden bleek ook nu weer de meest koelbloedige deelnemer.

Voor speaker Henk viel het ook deze donderdagochtend niet mee om de gaten te vullen van vanwege de grote tijdsverschillen.  In het algemeen klassement staat al een groot aantal rennertjes die meer dan een uur achterstand hebben opgelopen, meer dan de helft van het totale rennersveld.  Koen, Jordy. Roxsanne, Cas, Loekie en Josefien staan zelfs op meer dan twee uur achter leider Sander.

Op het podium stond Sander dit keer met de bloemen nadat hij rivaal Rens met klein verschil van de dagzege had gehouden. Opvallend was hoe weinig spraakzaam de podiumbezoekers dit keer waren, de hitte?

Wat staat ons nog te wachten? Vanavond voor de laatste en derde keer in De Wiede het Tourcafe, morgen de Tour Pub Quiz, zaterdag het Brinkfeest annex reunie en zondag de afsluitende tijdrit en het defile.  Dat zal het sluitstuk worden van de jubileumeditie, waarna alle renners hun prijs krijgen uitgereikt en Henk van Gestel op de Brink voor de laatste keer op de hem bekende wijze alle deelnemers met naam en toenam zal toespreken voordat ook hij aan een welverdiende vakantie toe is.