De korfballers zijn de zaal weer in gegaan

Korfbal Redactie

Het zaalseizoen van korfbal is weer begonnen. Veertien clubs uit de regio Utrecht laten de kouder wordende velden buiten liggen en zijn aan de zaalcompetitie begonnen. De Nederlandse zaalkorfbalcompetitie is verdeeld in vier divisies; de Korfbal League, hoofdklasse, overgangsklasse en de 1ste tot en met 4e klasse.

Op het hoogste zaalniveau, de Korfbal League, doen de Utrechtse clubs dit seizoen niet mee. Dalto is het hoogst spelende team uit de provincie Utrecht. De Driebergenaren komen uit in poule B van de hoofdklasse, het tweede niveau van Nederland. In deze competitie spelen zestien teams, verdeeld over de hoofdklasse A en B, die allemaal een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar spelen. Aan het einde van de competitie worden kruisfinales gespeeld tussen de nummers 1 en 2 van beide groepen. De winnaars van deze kruisfinales spelen in de finale van de hoofdklasse om een plaats in de Korfbal League. De verliezer van de finale krijgt een ‘herkansing’ in een tweestrijd met de nummer negen van de Korfbal League van datzelfde seizoen.

Vanaf het seizoen 2010/11 werden de kruisfinales verdeeld over twee wedstrijden. Als het na deze twee wedstrijden nog niet beslist is, volgt er een derde beslissingswedstrijd. Ook de play-offwedstrijd tussen de verliezend finalist en de nummer 9 van de Korfbal League wordt sindsdien gespeeld over twee wedstrijden en indien nodig een derde.

 

Hoofdklasse

Het Driebergse Dalto komt zoals gezegd als enige Utrechtse club uit in de hoofdklasse B. In die competitie hebben ze gezelschap van DeetosSnel uit Dordrecht dat afgelopen seizoen nog uit de Korfbal League degradeerde. Oost-Arnhem, DSC uit Eindhoven, SCO uit Oldeholtpade, Wageningen, Sparta uit Zwolle, en ODIK uit Barneveld zijn de overige clubs in de hoofdklasse B.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen is favoriet om aan het eind van het seizoen te promoveren naar de Korfbal League vanwege de sterke selectie. De Driebergenaren willen onder leiding van toptrainer Barry Schep nu toch wel de stap naar het hoogste korfbalniveau gaan maken. Op het veld hebben ze de eerste helft van het seizoen al laten zien over genoeg kwaliteit te beschikken; de slechts één verloren wedstrijd en een eerste plek op de ranglijst geeft vertrouwen voor het zaalseizoen. Verwachting daar is dat ze vooral concurrentie om de bovenste plek zullen krijgen van DeetosSnel en Wageningen.

Sparta vormde de eerste wedstrijd van het zaalseizoen geen probleem, ondanks dat het goed aan de wedstrijd begon. Even ging het gelijk op, maar in het laatste deel van de eerste helft liep Dalto bij Sparta weg naar een 17-9 voorsprong. In de tweede helft kwam Sparta er niet meer aan te pas met een 33-16 eindstand tot gevolg. Na afloop toonde aanvoerder Rudo zich trots op zijn ploeg: ‘We doen het echt met z’n allen; iedereen in de selectie wil spelen, maar gunt het ook aan de anderen. We lopen niet weg voor de favorietenrol, maar zijn ook realistisch. Andere ploegen zijn niet verzwakt.’ Coach Barry Schep was tevreden met de uitslag tegen Sparta, maar had nog wel verbeterpunten gezien: ‘Het was heel goed voor een eerste wedstrijd, maar we moeten nog verder groeien. De invallers lieten ook zien dat we veel mogelijkheden hebben in de selectie. Ik ben blij met de gretigheid en de beleving bij alle spelers.’

Nadat Lotte Keuning en Nienke Hoogeveen zich al bij het eerste team van Dalto hadden aangesloten, mocht Dalto daags voor de start van het zaalseizoen nog een laatste versterking verwelkomen. Robin van der Vliet verruilde Korfbal Leaguevereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn voor Dalto. De uit Vinkeveen afkomstige van der Vliet (23) sloot per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Barry Schep: ‘We zochten nog naar een complementerende dame voor onze selectie. De zaal willen we in gaan met tien heren en tien dames en het is heel fijn dat Robin er bij is gekomen. Robin wil met ons meebouwen aan de ambitie om op termijn weer een stabiele Korfbal League club te worden. Ik ben heel erg tevreden met deze selectie. Samen gaan we voor het hoogst haalbare en zullen met een aantal ploegen meedingen om de felbegeerde promotie.’

De hoofdklassefinale vindt plaats op 28 maart 2020, waarna bekend is welk team de overstap naar de Korfbal League mag maken.

 

Lees hier deel twee van het artikel over de korfballers.