De kroonluchters hangen al op veilige hoogte

Roeien Pim van Esschoten

Op de schouw van de openhaard in het clubgebouw aan de Verlengde Hoogravenseweg staat het met krullerige letters geschreven; voor alles het hoofdnummer. Het onderstreept het belang van een zege in de Varsity over het Amsterdam-Rijnkanaal voor Triton. Maar de laatste keer dat dat lukte, is zo lang geleden dat er eigenlijk alleen beelden in zwartwit van bestaan.

Het was het jaar van de hippies en de Summer of Love, maar ook van rassenrellen in Amerikaanse binnensteden, van de oorlog in Vietnam en oproer rond provo’s in Amsterdam. Het jaar ook waarin The Beatles hun iconische lp Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uitbrachten en Christiaan Bernard in Kaapstad de eerste harttransplantatie uitvoerde. Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte werden geboren in 1967. Het jaar ook dat Brummelman, Dronkert, Rouwé en Hartsuiker met stuurman De Ruiter naar hun gouden blikken roeien.

Sindsdien ging het steeds mis. Twee jaar geleden werd Triton tot de kanshebbers gerekend, met de toppers Kaj Hendriks en Harold Langen in de boot.

Het Janskerkhof was al afgezet voor een daverend feest in en rond de PHRM. Het plein was vrijgemaakt van geparkeerde auto’s, Dixies en tapeilanden waren geplaatst en in het ‘gele kasteel’ hingen de kroonluchters op veilige hoogte. Het USC was er helemaal klaar voor.

Maar tijdens V-day 2015 eindigde de Oude Vier van Triton in de achterhoede, ver achter winnaar Skadi. De Rotterdamse studenten sprongen in het water en zwommen naar hun helden. Die van Triton bleven droog achter op de wal.

 

Noodplan

Dit jaar wordt weer rekening gehouden met Utrechtse winst. Weer met Kaj Hendriks (29) en Harold Langen (30) en ook Jacob van de Kerkhof (21) en Bas Thijssen (22). Vier ‘zware’ roeiers; twee jonge honden en twee met de olympische ervaring. Lukt het deze keer dan, vijftig jaar na dato?

Glijdt Triton rond vijf uur daadwerkelijk als eerste over de finish, dan treedt voor de organisatie aan het Amsterdam-Rijnkanaal een noodplan in werking. Het zijn altijd al spannende momenten. De crew gaat onmiddellijk over tot het tellen van de koppen die in het water springen, de boten en bemanning van Rijkswaterstaat zijn vrijwel meteen in de buurt van de winnaars om scherp in de gaten te houden dat niemand onderkoeld raakt of kopje onder gaat in het koude water.

Wint Triton, wordt het extra spannend. Robbe van der Mieden van de organiserende commissie: ‘Die honderden crewleden van Triton verlaten dan hun post en springen van pure blijdschap in het water. Dan zouden de bierpompen onbemand zijn, bijvoorbeeld, en dat kan natuurlijk niet. Volgens het noodplan nemen leden van andere verenigingen het dan over. Ook het terrein aan het kanaal kan niet onbeheerd achterblijven omdat alle crewleden naar de stad zijn om feest te vieren. Ook dat nemen andere verenigingen dan volgens het noodplan over.’

En als het lukt, áls, wordt op het Domcarillon het clublied van Triton gespeeld (‘De riem in de dol en de armen ontbloot, de spieren gerekt… en vooruit!’).

Het glorieuze kwartet én stuurvrouw Eline Geschiere maken in een koets een rondrit door Utrecht, van Spoorwegmuseum naar Janskerkhof. Ook dat stond twee jaar geleden klaar. De koets was gereserveerd, stadsbeiaardier Malgosia Fiebig had het lied andermaal geoefend en wachtte op een seintje om de trappen van de Domtoren te beklimmen. En toen kwam dat telefoontje en werd alles afgeblazen.

 

Op scherp

Wat praeses Puck Kole van Triton betreft is het voor Triton nu wel mooi geweest met die droogte die al zo lang aanhoudt. Als de club zich kansloos acht blijven de draaiboeken in de kast. Maar dit jaar staat alles weer op scherp; van koets tot tapeiland.

Hoewel Triton officieel sinds 1969 geen deel meer uitmaakt van het studentencorps, zijn de banden nauw gebleven. De PHRM is niet alleen de plek van de feestelijkheden, het USC vroeg ook de vergunningen aan voor het Janskerkhof. ‘We zijn blij dat het corps de faciliteiten biedt,’ aldus Kole. ‘Binnen is plaats voor zo’n 1700 mensen, maar er komen er misschien wel 3000. We verwachten heel veel mensen en die moeten deels buiten staan.’

USC, Triton en UVSV sloegen ook de handen ineen om het bier te betalen. Gratis voor de meedrinkende studenten, zo wil de traditie. Binnen in het ‘gele kasteel’ en ook buiten, maar wel in het afgezette gedeelte van het Janskerkhof.

Alles onder voorbehoud, uiteraard.

 


 

Dit artikel maakt onderdeel uit van de Utrechtse Sportkrant Varsity bijlage van 7 april.