De lach breekt weer door in Galgenwaard

Voetbal Hans van Echtelt

Op overtuigende wijze heeft FC Utrecht de eerste thuispartij van het jaar 2020 omgezet in een overwinning. De Domstedelingen waren vanavond (vrijdag) met 4-0 te sterk voor ADO Den Haag. Kristoffer Peterson, Sean Klaiber (2) en Gyrano Kerk namen de doelpuntenproductie voor hun rekening. Verslaggever Hans van Echtelt was er bij en tekent zijn avond in Galgenwaard op.

Onderweg op een kille vrijdagavond naar Galgenwaard had ik een slecht voorgevoel. Aanvoerder Willem Jansen lange tijd uit de roulatie, de ziel van het elftal in mijn gevoel. En dan het trio Maher, Ramselaar en Van Overeem evenmin beschikbaar, een heel geblesseerd middenveld.  Dit alles gevoegd bij de onzekerheid rond de nieuwe doelman Jeroen Zoet en de matte bekerwedstrijd in Eindhoven. En dan ook nog een tegenstander als ADO dat vrijwel zeker met een zwaar verdedigende tactiek naar Utrecht zou komen, met de nieuw trainer Alan Pardew als bedenker.

 

Gulle lach

Hoe anders was het gevoel na afloop, toen zelfs de gulle lach doorbrak bij het dankbare publiek (ruim 17.000 toeschouwers ondanks de kou) tijdens de ereronde van de spelers. Er stond immers 4-0 op het scorebord, en er was tegen het zwakke ADO geregeld aantrekkelijk gevoetbald. Met de twee wonderschone afstandsschoten van Sean Klaiber en de formidabele counter via Gyrano Kerk, geniaal gelanceerd door invaller Jean-Christophe Bahebeck, als hoogtepunten. En ook de luid bejubelde openingstreffer van de teruggekeerde Kristoffer Peterson mocht er zijn.

En dan was er nog die opmerkelijke uitsmijter: de door Jeroen Zoet gestopte penalty, hij haalde inzet van John Goossens met een reflex uit de benedenhoek en werd daarna massaal geknuffeld door zijn teamgenoten. Ook de nieuwe doelman van FC Utrecht was zoals het hele elftal toe aan een sportieve opkikker en ook door deze redding kreeg de 4-0 tegen ADO een extra positieve lading. Natuurlijk was de tegenstand van de Hagenaars beneden niveau maar had FC Utrecht dat ook niet ervaren in de thuiswedstrijden tegen RKC en FC VVV. En toen liep het dramatisch af.

Met de komende uitwedstrijd tegen FC VVV en het thuisduel tegen Ajax voor de boeg komt deze duidelijke zege op een goed moment. John van den Brom heeft de wetenschap dat hij goede vervangers achter de hand heeft, nu de blessurelijst angstige vormen heeft aangenomen. Het is zelfs de vraag of het nog tot een zogenaamde ‘winteraankoop’ zal komen ter vervanging van Willem Jansen. De FC-trainer zei dat hij daar ‘in beginsel geen voorstander van is’, zodat zo’n transfer mogelijk uitblijft.