‘De mooiste afdeling van Nederland’

Voetbal Hans van Echtelt

Het is zaterdag 25 september, twee uur in de middag. Scheidsrechter Erwin Wateler geeft het beginsignaal voor Schalkwijk – Bunnik ’73 van wat voor voetbalkenners uit stad en regio unaniem ‘de mooiste afdeling van Nederland wordt genoemd’. Het gaat om de vierde klasse I, West 1 waarin alle clubs uit de regio Kromme Rijn zijn ondergebracht. Vrijwel iedere week staat een derby op het programma. Schalkwijk – Bunnik was een veelbelovend begin want na een spannende wedstrijd stond er 1-1 op het scorebord. Het is de opmaat naar een seizoen waarin de regionale voetballiefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Op deze zonovergoten zaterdagmiddag praat Bunnik-clubman Gijs van Lunteren uiterst geanimeerd met Schalkwijk-voorzitter Ton Vernooij terwijl voormalige EMS (in 1973 met vv Bunnik gefuseerd tot Bunnik ’73)-vedette Louis Wieman (geboren in Schalkwijk) vol interesse meeluistert.

 

Zaterdag/zondag

Wieman heeft de tijden meegemaakt dat zijn club uitsluitend op zondagmiddag voetbalde. Zoals bijna alle clubs die nu zijn ingedeeld op zaterdag in de Krommerijn-poule. ‘Bij ons was destijds bijna iedereen tegen voetbal op zaterdag voor het eerste elftal, met clubicoon Gradus Schaap voorop. Die heeft zich tot het uiterste verzet tegen voetbal op zaterdag, maar die strijd is nu dus vergeefs gebleken.’

Dat klopt. Vrijwel alle clubs in deze regio hebben eieren voor hun geld gekozen en hun eerste elftal door de competitieleider van de KNVB op zaterdag laten indelen. Ook zij ontkwamen niet aan de landelijke trend. Dit seizoen zijn bijvoorbeeld Schalkwijk en ’t Goy voor het eerst op zaterdag ‘ingestapt’ zodat beide aartsrivalen elkaar toch weer twee keer zullen ontmoeten in de ‘derby van ’t jaar’.

Eerder was dat al het geval met de buren Aurora en Odijk. En dus ook Bunnik ’73 dat in het verleden nog om het kampioenschap op zondag streed met Schalkwijk en elkaar dus nu op deze zaterdag bekampen. Van Lunteren zit op de tribune naast Jan van Rooijen die hij al veertig jaar kent vanuit hun gezamenlijke werksituatie. En zo gaat het meer op de tribune: bijna iedereen kent iedereen.

Ook binnen de lijnen gaat het uiterst vriendschappelijk toe. Scheidsrechter Erwin Wateler heeft slechts een gele kaart nodig om de derby in goede banen te leiden. Voor Schalkwijk staat na de mislukte bekerduels (nederlagen met liefst 13-0 en 9-0 tegen respectievelijk DOSC en Houten) sportief eerherstel op het programma.

Bunnik ’73 is dan ook zwaar favoriet, maar kan een groot veldoverwicht niet bekronen met een winnende treffer. Na de 0-1 van Jos de Wit komt Vince Seelen vlak voor tijd als winnaar uit een scrimmage voor het Bunnikse doel: 1-1. Wat de gasten ook proberen, zelfs twee dotten van kansen blijven in blessuretijd onbenut.

 

Ranglijst

Maar misschien is dit gelijkspel wel een mooie opmaat naar alles wat ons in deze competitie nog te wachten staat aan derbysfeer. Na afloop tijdens een gezellig samenzijn wordt nog de suggestie gewekt om een aparte ranglijst bij te houden van de resultaten die de Kromme Rijn-ploegen tegen elkaar hebben gehaald. Dus zonder de uitslagen van Achterberg, SVP, Oranje Wit, Musketiers en Candia, de ‘niet-Kromme Rijn-clubs’ in deze afdeling. Een suggestie die inmiddels door deze krant is gehonoreerd, daarover morgen meer op deze site.

Maar eerst maar een afwachten wie volgend jaar met de titel gaat strijken in ‘de mooiste afdeling van ‘Nederland’.  Gelet op de recente bekeruitslagen zal het Schalkwijk van Marco Tangelder dat niet worden, ondanks de verdienstelijke 1-1 bij de competitiestart. En Bunnik ’73 lijkt qua veldspel wat verder te zijn en is zeker niet kansloos.