Judoka Yentel Rison: 'Stom mens', denk ik dan, 'je doet 't gewoon hartstikke goed.'

De olympische droom van Rison

Judo Sietse Felix

In de aanloop naar de verdeling van sportprijzen 2016 voor de stad Utrecht op 7 februari 2017 stelt de Utrechtse Sportkrant, in monoloogvorm, een aantal talenten aan u voor. Wie er daadwerkelijk worden genomineerd, wordt pas later bekend. In deel 1 van deze serie Yentel Rison (18) uit IJsselstein. Ze heeft inmiddels een aantal prijzen en medailles in het Nederlandse judo op haar naam staan.

‘Ik ben met judo begonnen toen ik vier jaar was. Mijn ouders hebben mijn broer en mij op judo gedaan, vooral omdat ze het een mooie sport vinden waarin respect en discipline samengaan. Ze zaten zelf niet in het judo, maar zijn allebei op de politieacademie geweest en hebben daar een klein beetje judo gehad.’

‘Ik ben begonnen bij Judo Ryu Rijkse in IJsselstein. Irma Rijkse was mijn eerste trainer. Op het ogenblik judo ik ook bij Top Judo Utrecht, een verzameling van toppers van alle judoclubs in de regio Utrecht. Daar word ik getraind door Marcel Houtzager en Fred Sijnhorst. Ik speel nu in de Nederlandse competitie en twee jaar geleden ben ik ook Europees uitgekomen. Mijn meeste wedstrijden zijn in Nederland, maar soms ook in België en Duitsland. We gaan als club naar de wedstrijden, maar je staat natuurlijk wel zelf op de mat.’

‘Het mooie aan judo vind ik dat je respect hebt voor je tegenstander, ook al wil je natuurlijk winnen. Als je bijvoorbeeld naar voetbal kijkt, dan heb je daar een heel team en gaan ze soms met elkaar op de vuist. In judo vecht je met elkaar maar het is niet de bedoeling dat je elkaar pijn doet. En ik vind het spelletje gewoon mooi; in een seconde kan het over zijn en lig je plat op je rug. Maar het kan ook zijn dat je, op achterstand, vier minuten moeten judoën voor je leven om je partij te winnen. Je weet niet wat er gaat gebeuren en het kan in een flits heel anders gaan dan je had gehoopt.’

‘Over twee weken ga ik op voor de zwarte band. Ik train …

 


 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.