‘De play-offs blijft het doel’

Korfbal Roberto Cancian

Het eerste team van Dalto korfbal speelde acht wedstrijden in de Korfbal League en met nog twee wedstrijden te gaan in de poulefase, op het moment dat deze krant gedrukt wordt, staat het op een onverdienstelijke vijfde plek. De club verloor zes wedstrijden en wist alleen van KCC (22-18) en nipt van DVO (20-19) te winnen. De return tegen KCC op 13 maart en TOP op 20 maart moeten nog gespeeld worden, maar het beeld in de competitie is duidelijk. We polsten hoe de spelers en trainer er in staan.

Kort na de met 20-21 verloren wedstrijd tegen DOS’46 kan Dalto speler Joost Wattel met een realistische blik terugkijken op het duel. Dat hij baalt van het verlies in Sporthal Hoenderdaal is logisch, toch kijkt de 22-jarige Wattel alweer vooruit naar wat er met zijn club te halen is in de Korfbal League. ‘Wij blijven strijden om plek vier’, geeft hij fanatiek aan.

 

Korfbal league

Dit seizoen maakt Dalto uit Driebergen haar opwachting in de Korfbal League, het hoogste korfbal niveau van Nederland. Door de late start van de competitie, de eerste wedstrijden konden pas half januari worden gespeeld, zijn de twaalf clubs verdeeld over twee poules van zes clubs. Dalto komt uit in groep B. ‘De eerste vier ploegen van iedere poule mogen de play-offs in, daar willen wij bij zijn’, geeft de student Geneeskunde aan.

Ondanks het ongelukkige verlies tegen DOS’46 en de 37-18 tegen Fortuna (‘daar hadden we gehoopt toch een puntje te sprokkelen’), ziet Wattel nog kansen voor zijn ploeg. ‘Verdedigend hadden wij het goed op orde, aanvallend laten wij het liggen.’ Wattel kreeg zelf ook voldoende mogelijkheden om te scoren maar was ongelukkig in de afwerking. ‘Iedere keer lukte het ons om het gaatje te dichten maar afstand nemen, lukte op die manier niet. Echt heel jammer. In de sport weet je echter dat het alle kanten op kan, het is aan ons om de kans te pakken.’

 

Verantwoord

Op het moment dat het seizoen vorig jaar werd afgebroken stond de formatie van trainer Barry Schep strak bovenaan in de hoofdklasse en promoveerde daarom naar de Korfbal League. ‘In december 2019 heb ik mijn debuut gemaakt in de hoofdmacht, als invaller heb ik nog meegemaakt dat we voor volle zalen hebben gespeeld. In deze tijd is dat wel een gemis. De hele entourage van de D-Side zorgt normaal altijd voor de ‘Hel van Hoenderdaal’. Dat sleept je toch wel anders door een wedstrijd heen. Nu is het eigenlijk net zoals bij jeugdwedstrijden, wanneer er niet heel veel mensen op de tribune zitten’, zegt hij nuchter. Als student geneeskunde weet hij maar al te goed dat het niet anders kan op dit moment. ‘Daar ben je wel mee bezig. Vooraf hebben wij het er als groep ook over gehad of het verantwoord is om te spelen. Zowel naar andere mensen toe maar ook naar het werk waar spelers mee te maken hebben. Maar bij Dalto is alles goed geregeld en daarom besloten we te spelen. Voor de wedstrijd worden wij buiten de hal getest en mogen wij pas kort voor aanvang van de wedstrijd de zaal in.’

 

Sfeer

Als zesjarige jongen stapte Joost Wattel al binnen bij Dalto. ‘Een vriendje van de basisschool deed aan korfbal en ik wilde ook graag een balsport doen. Nadat ik een keer met hem mee ging en me echt vermaakt had, was het duidelijk dat ik bij Dalto wilde spelen. De hele sfeer trekt me aan maar ook het samenspel van mannen en vrouwen in teamverband.’ De in Amsterdam geboren Joost Wattel verhuisde op zijn tweede jaar naar Driebergen. Hij begon bij Dalto in de F1 en doorliep vervolgens de hele jeugdopleiding. Eenmaal bij de senioren actief maakte hij al snel de stap naar de hoofdmacht. ‘Dat was wel bijzonder. Jarenlang stond ik zelf als supporter op de D-Side de longen uit mijn lijf te schreeuwen en nu was ik opeens speler van het team. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is bij de club. Dalto heeft veel vrijwilligers die in allerlei commissies betrokken zijn. Dat maakt Dalto de mooiste club van Nederland’, aldus Wattel.