De Schalm in Renswoude wordt trainingscentrum voor eventing

Paardensport Redactie

Hippisch centrum De Schalm in Renswoude wordt een erkend trainingscentrum voor de eventingsport. Zowel aan topruiters als aan de breedtesport worden faciliteiten geboden om naar een hoger niveau te groeien. De Schalm is bekend van de Renswoude Horse Trials, een evenement dat van 30 mei tot en met 3 juni gehouden wordt.

De Schalm is voor de komende drie seizoenen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Lips Stables en Bavaria. Eventingruiter Tim Lips begon vorig jaar met een eigen commerciële ploeg, Bavaria 0.0 Eventing Team. Er kwam een nationale wedstrijdcyclus en dit jaar werd die uitgebreid met een ponyvariant. Lips: ‘De samenwerking fungeert als springplank om aansluiting te vinden bij de senioren en de eventingsport te bedrijven op topsport niveau. Maar de eventingsport in Nederland heeft zoveel meer te bieden dan alleen topruiters. Het is een familiesport bij uitstek. Daarom hebben wij ook gekozen om zowel de top als de breedtesport te ondersteunen. We wilden graag in het midden van het land over een trainings- en wedstrijdaccommodatie beschikken. Dan komen we al snel terecht bij de familie Boonzaaijer in Renswoude.’

Gert Boonzaaijer: ‘De ideeën begonnen tijdens onze jaarlijkse internationale wedstrijd de Renswoude Horse Trials. Tim komt al jaren hier en we kennen elkaar goed. Zoals de plannen toentertijd van Tim waren begonnen aan de keukentafel in Breda, is ook deze eerste aanzet begonnen aan een keukentafel, maar dan in Renswoude. Mooi om zo samen de Nederlandse eventingsport naar een hoger plan te tillen.’

De samenwerking houdt in dat De Schalm onderdeel gaat zijn van het gehele platform. De accommodatie en bijbehorende terreinen zullen dan ook vanaf mei het blauw van het biermerk gaan kleuren. Daarnaast zal SGW Renswoude (de nationale eventingwedstrijd van De Schalm) ook onderdeel gaan uitmaken van de Bavaria Eventing Trophy.

 

Prijs voor de jeugd

Tijdens de Horse Trials zal ook dit jaar de Copain prijs uitgereikt worden, genoemd naar het paard Copain van kolonel Labouchere die tussen de twee wereldoorlogen triomfen vierde op internationale concoursen. Na zijn dood liet de kolonel een legaat na met de opdracht deze ten goede te laten komen aan de ruiters die veelzijdig de ruitersport beoefenen. Aanvankelijk voor de gecombineerde dressuur- en springsport en sinds 2006 voor de eventingsport.

Na de Copain prijs een aantal jaren uitgereikt te hebben op het NK Eventing Senioren, wordt de prijs nu verbonden aan het NK eventing junioren en young riders.