De slagroom is zuur

Voetbal Ton de Ruiter

‘Jantje moet weten wat Pietje doet.’ De essentie van het voetbal teruggebracht tot zes woorden. Dick Advocaat spreekt ze uit bij zijn presentatie in stadion Galgenwaard als hoofdtrainer van de club. Journalist Ton de Ruiter schrijft over de wedstrijden van FC Utrecht. Hij blikt terug op de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht die vandaag in Rotterdam gespeeld werd.

“Inderdaad, bij FC Utrecht weet Jantje de eerste vijf wedstrijden van de competitie niet wat Pietje doet. Met als gevolg onnodig puntverlies tegen zwakke broeders, een lage klassering in het rechterrijtje en ontslag van trainer en clubicoon Jean-Paul de Jong.

Dick Advocaat maakt het Jantje en Pietje in de zesde wedstrijd van de competitie niet moeilijk door te kiezen voor een 4-3-3 speelwijze. Uit tegen Feyenoord kunnen de vier man achter en de drie op het middenveld het beter met elkaar vinden dan het trio voorin. Cyriel Dessers krijgt de kans voorin en doet er niets mee. Het centrum van de verdediging is niet het sterkste deel van de Rotterdamse ploeg maar aan de Belg met Afrikaans bloed hebben ze een makkie. Hopelijk heeft Dessers in de 70 minuten dat hij voorin worstelde iets opgestoken van Robin van Persie, de uitblinkende veteraan die deze middag het verschil maakt tussen Feyenoord en FC Utrecht. Na 70 minuten is de wissel van Dessers voor Nick Venema meer dan logisch.
Ook van Cyrano Kerk kan Advocaat in vijf dagen geen wondervoetballer maken. Zijn wissel was aanstaande in de 87e minuut toen Nicolaas Gavory veel te laks reageerde op een hakje van Steven Berghuis naar Jerry Sint Juste en zijn voorzet door Van Persie werd ingekopt. In het half uur daarvoor heeft FC Utrecht in hoopgevende counters kansen laten liggen.
Wij van Vak P hebben elkaar bij een bescheiden succesje in de Kuip een Advocaatje met slagroom beloofd. De advocaat is ingeschonken, maar helaas blijkt drie minuten voor het einde van de wedstrijd de slagroom zuur. De nieuwe hoofdtrainer gaf bij zijn presentatie aan dat hij met de kwaliteiten van de selectie een plek bij de beste vijf en kwalificatie voor Europees voetbal mogelijk acht. Met slechts vijf punten uit zes wedstrijden wordt het een lange weg. Er is een kortere route via het bekertoernooi. Donderdag vormt MVV in stadion Galgenwaard – aanvang 19.45 uur – de eerste hindernis. Daar is meer te halen dan in de regenachtige Kuip.”