‘De Spelen leken zo dichtbij, maar toch veel verder dan ik eigenlijk besefte’

Aangepast sporten Zwemmen Redactie

In een uitgebreide post op Instagram laat Thijs van den End weten een eind aan zijn sportcarrière te maken. De topzwemmer uit Woerden zou naar de Paralympische Spelen gaan, maar nu deze dit jaar geen doorgang vinden, zet hij een punt achter zijn carrière. 'Het was een geweldig avontuur, maar dat komt nu ten einde. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van het zwemmen op topniveau.' Het afgelasten van de kwalificaties en daarna het verplaatsen ervoer de wereldrecordhouder op de 200m rugslag als een gevecht.

Hij legt uit: ‘Het voelt daarom ook als een opluchting dat dit nu voorbij is. Topsport is iets magisch, maar vraagt ook veel opoffering en 100% toewijding. Deze twee dingen kan ik op dit moment helaas niet meer opbrengen. De Spelen leken zo dichtbij, maar toch veel verder dan ik eigenlijk besefte. De afgelopen jaren heb ik mezelf helemaal gegeven, aan het eind misschien zelfs wel te veel. Ik wil iedereen bedanken die mij altijd heeft ondersteund: mijn sponsoren, mijn coaches, de staff, mijn teamgenoten, iedereen die dichtbij mij staat, vrienden, familie en in het bijzonder mijn vriendin, ouders en zusje. Wie had zes jaar geleden, net voor mijn comeback, gedacht dat ik zilver op een EK op de 100m rugslag zou winnen en het wereldrecord op de 200m rugslag korte baan zou verbreken. Het was een gave en mooie tijd, maar nu is het vooral tijd voor mezelf. Tijd om mijn studie weer op te pakken en tijd om nieuwe dingen te ontdekken.’

De Paralympische Spelen werden verplaatst naar eind augustus 2021.

 

Revalidatie

Van den End moet sinds zijn twaalfde jaar een been missen vanwege een kwaadaardig gezwel in zijn knie. Zwemmen bleek een goede revalidatiemethode en de Woerdenaar had talent in huis. Hij won meerdere prijzen en presteerde op internationaal niveau uitstekend. Hij mistte de Olympische Spelen van 2012 in Londen omdat hij een paar maanden eerder had besloten te stoppen met zwemmen (‘ik merkte dat het niet langer ging’).

In 2014 ging hij toch weer van start en trainde hard voor de Spelen van 2016: ‘Dit betekende dat ik vier keer zoveel zou gaan trainen als het jaar ervoor. In eerste instantie was dit wennen, maar ik had genoeg motivatie en wist waar ik het voor deed. Het harde werken begon al snel te lonen en achter elkaar verbrak ik mijn oude persoonlijke records en Nederlandse records. Toen de limieten voor de Spelen bekend gemaakt werden, leek Rio 2016 onhaalbaar. Echter bij het laatste kwalificatiemoment kwam ik slechts 0.06 seconde te kort om me te plaatsen. Op het moment zelf was ik enorm teleurgesteld, maar tegelijkertijd had ik mijn beste prestatie ooit neergezet.’

In 2018 won hij zilver op de 100m rugslag bij de Europese kampioenschappen en zette daarna alles op alles om de Spelen in Tokio te behalen. Van den End trainde hiervoor ongeveer 25 uur in de week, maar ziet nu af van een verlenging van deze inspanningen.