Tot verbijstering van de Duitse doelman scoort Willy Carbo voor de 'zeven stuivers ploeg'.

De ‘zeven stuivers’ van Berger verslaan HSV

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

FC Utrecht plaatst zich in 1981 voor de tweede keer voor Europees voetbal. HSV, destijds in de Bundesliga de evenknie van Bayern München, is de tegenstander in de eerste ronde.

FC Utrecht zorgt voor een enorme verrassing door in de Duitse havenstad met 1-0 te winnen. Het is voor velen het internationale hoogtepunt in de geschiedenis van de club. Anderen zullen kiezen voor de dubbele confrontatie met Real Madrid (2x verlies, 1-3 thuis, 1-0 uit) in november 1991 of voor de 4-0 overwinning tegen Celtic in stadion Galgenwaard op 26 augustus 2010.

In de voorbeschouwingen wordt de wedstrijd tegen HSV op 16 september 1981 omschreven als een duel tussen een miljoenenploeg en de ‘zeven stuivers uit Utrecht’. Berger berekent dat zijn hele ploeg zo’n 350.000 gulden heeft gekost.

De Utrechters staan voor hun vijfde Europese treffen, de Hamburgers voor hun 84ste. Een club met een dikke portemonnee. De grootste Duitse krant Bild schat de kans dat HSV de volgende ronde haalt dan ook op negentig procent. Het weerwoord van de Utrechters: ‘Het enige wat klopt in Bild is de datum’.

Ernst Happel is trainer van HSV, Günter Netzer manager en Franz Beckenbauer de bekendste speler. De aanvoerder van het Duitse elftal pakt in zijn nadagen nog een zak geld mee in de Noord-Duitse havenstad. Door blessures speelt hij beide keren niet. Bij FC Utrecht zijn Willem van Hanegem en Joop Wildbret vertrokken. Aan hun financiële eisen kan de club niet meer voldoen. Aad Mansveld (37) is nu de ervaren kracht. Leo van Veen speelt pas zijn eerste Europacupduels en ook voor Jan Wouters, Jan van den Akker, Jan Monster en Bert Gozems is de kennismaking met de Duitse miljonairs de eerste Europese ervaring. Als je dan met 1-0 wint in het hol van de leeuw mag de kurk van de fles.

Zo gaat het: Hans van Breukelen trapt uit, Leo van Veen verlengt met het hoofd, Willy Carbo beweegt rapper dan Dieter Jakobs, via de kluts komt Jan Wouters in balbezit die teruggeeft op de doorgelopen Carbo. Zijn inzet laat de Duitse keeper in verbijstering achter.

De resterende elf minuten duren uren voor de spelers en de 3000 meegereisde supporters. Doelpuntenmaker Carbo: ‘We stonden negentig minuten met de rug tegen de muur. Hans van Breukelen was die avond niet te passeren. Hij heeft wel twintig wereldreddingen verricht.’

Het internationale hoogtepunt in de FC-geschiedenis wordt twee weken later echter gevolgd door het dieptepunt. Het nieuwe stadion is nog in aanbouw, daarom speelt FC Utrecht in Arnhem op het sportpark van Vitesse. Verdediger Ton du Chatinier destijds: ‘Je denkt aan een stunt. Iedereen was er echt van overtuigd dat we HSV konden wippen, maar in het veld liep het anders. We waren onze zenuwen niet de baas. Toen we alles op een rijtje hadden stonden we met 3-0 achter.

We werden afgedroogd. Die Duitsers waren slim, geroutineerd, hoewel er daar ook een paar bijliepen die hun kop kwijtraakten. De opgefokte sfeer in het stadion sloeg over op de spelers.’

Voor straf moet FC Utrecht twee Europese thuisduels afwerken op een veld verder dan 150 kilometer van Galgenwaard. FC Utrecht speelt een jaar later in Groningen tegen FC Porto. De gevreesde hoge geldboete blijft uit. De strafcommissie van de Europese voetbalbond moet gedacht hebben: ‘Van een kale kip valt niet te plukken.’