Debuut op NK Senioren smaakt naar meer

Atletiek Roberto Cancian

Afgelopen zomer hielp ze nog mee als vrijwilliger bij het Europees kampioenschap atletiek in Amsterdam, vorig weekend stond ze tussen een aantal van hen in de warming-up-area. Het gaat snel voor de 19-jarige Kika van Bergen Henegouwen.

De Utrechtse atlete liep zaterdag bij het Nederlands kampioenschap indoor een persoonlijk record op de 60 meter. Met haar 6.94 seconde reikte ze tot de halve finale, daarna was haar sprookje uit aangezien ze drie-tiende van een seconde te kort kwam voor een finaleplek.

‘Het was de eerste keer dat ik mee deed met een senioren NK, dus ik was wel zenuwachtig. Maar het is gelukkig goed gegaan. Om in de series meteen een pr te lopen waardoor ik naar de halve finale ging, dat had ik van tevoren niet gedacht’, zegt de 2e jaars studente Geneeskunde aan de UvA in Amsterdam.

Als zesjarig meisje begon Van Bergen Henegouwen bij atletiekvereniging U-Track in Utrecht. ’Eerst bij de kleinste pupillen en tot ik 18 jaar was ben ik ook bij de vereniging gebleven. Ik was altijd heel slecht in werpen en lange afstanden, dat vond ik ook helemaal niet leuk. Dus ik wist van kleins af aan al wel dat ik wilde blijven sprinten en hoog- en verspringen.

Vanaf mijn 14e jaar train ik met heel veel plezier bij Juul Acton. U-Track is een ‘jonge’ club, dus ik ben afgelopen september op zoek gegaan naar een nieuwe groep met leeftijdsgenoten.’ Ze maakte de keuze om deels bij U-Track/Phoenix, bij Egbert van den Bol, te trainen en deels in Amsterdam bij Phanos, bij Daniël van Leeuwen.

‘Ik kom nog wel uit voor U-Track tijdens wedstrijden. Deze keuze heeft er voor gezorgd dat ik mij optimaal heb kunnen voorbereiden voor het NK.’

De atlete is niet iemand die veel vrije tijd over heeft. ‘Op maandag doe ik springtraining in Utrecht, op dinsdag korte sprintjes in Amsterdam en op donderdag wat langere sprintjes. Daarnaast doe ik twee keer in de week krachttraining. In aanloop naar het NK werden de trainingen korter, maar wel van hogere intensiteit’, benadrukt ze.

De laatste week hield Van Bergen Henegouwen vooral rust. ‘Ik ben iemand die het altijd druk heeft. Doordeweeks ben ik bezig met mijn school, trainingen en geef ik ook nog zelf training. In het weekend werk ik graag en probeer ik er ook nog één training tussen te proppen.’

Of dat nog niet genoeg is, steekt ze ook nog de handen uit de mouwen voor U-Track door voor de jeugdcommissie het één en ander te regelen. ‘Allemaal ontzettend leuk en op die manier zie ik ook heel veel mensen. Ik houd er gewoon niet van om mij te vervelen’, lacht ze.

De komende tijd gaat zij zich richten op het outdoor seizoen. Tussendoor, op 11 en 12 maart, is nog het NSK, het Nederlands Studenten Kampioenschap.

‘De focus ligt echt op het outdoor seizoen. Op 30 april is de eerste competitiewedstrijd waar ik waarschijnlijk ga ver- en hoogspringen.’

In juli wacht het NK senioren dat dit jaar op Maarschalkerweerd in Utrecht wordt georganiseerd. ‘De baan waar ik al jaren train. Het lijkt me heel erg leuk om daar aan mee te doen, het liefst op de 100m en bij het verspringen. Eerst maar eens kijken of dat gaat lukken natuurlijk.’

Aan haar enthousiasme, doorzettingsvermogen en kwaliteit zal het in ieder geval niet liggen.


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen? Bestel deze editie!