Deense baanrenner wint 200 km lange Utrechtse klassieker

Wielrennen Hans van Ommeren

Een Deense baanrenner die de 200 kilometer lange Ronde van Midden-Nederland wint. Het geeft wel aan dat de 62ste editie van de Utrechtse klassieker allesbehalve saai was. Casper von Folsach maakte gretig gebruik van de rivaliteit in een kopgroep van 20 man. Hij sprong vijf kilometer voor de finish weg en kwam solo aan. De bergprijs was voor Marijn van den Berg uit de Meern.

De 19-jarige regiorenner werd tevens uitgeroepen tot de strijdlustigste renner en kon met twee prijzen op zak tevreden terugkijken op de finalekoers van de Holland Cup, die langs zijn ouderlijk huis voerde. Al op de eerste helling, de Pyramide van Austerlitz, bleek dat Van den Berg zijn zinnen had gezet op het bergklassement. De renner van Delta Cycling Rotterdam ging op de Ruiterberg, de Amerongse Berg, het Paardenveld en de Grebbeberg driftig door met punten sprokkelen.

Met de Noor Fridtjof Røinås (Joker-Icopal) en Rick van Breda (Monkey Town) had Van den Berg al vroeg in de koers een serieus gaatje geslagen. Het drietal kreeg gezelschap van de Belg Timothy Stevens (Cibel-Cebon) en nog een renner van Monkey Town, Sven van Luijk. Intussen kwam Lars, de oudere broer van Marijn, ten val en kreeg weer last van zijn knie, een blessure die de renner van Metec de afgelopen maanden aan de kant had gehouden.

 

Waaiervorming

 

Met de Grebbeberg bij Rhenen in het vizier werd het tempo in het peloton opgeschroefd. Op de smalle wegen brak de grote groep in verschillende stukken, maar ze smolten weer samen alvorens het in rap tempo richting de Lekdijk ging. Daar zorgde de wind voor waaiervorming en de zwakkere broeders hapten naar adem. De voorprong van de vijf koplopers, die bijna drie minuten was geweest, liep zienderogen terug. Met name Vlasman Cycling roerde zich in de achtervolging om hun sprinter Wim Stroetinga, al drie keer winnaar van Utrechtse Mooiste, in stelling te kunnen brengen. De vluchters werden in de kraag gegrepen en uiteindelijk ontstond een kopgroep van zo’n 25 man. Enkele strijdbaren van het eerste uur zoals de Bel en de Noor haakten moegestreden af.

Marijn van den Berg daarentegen bleek nog fit en hij roerde zich danig in de finale. Wanneer iemand probeerde weg te glippen haalde hij hem terug en hij zat zelf ook in een ontsnapping, die echter geen lang leven was beschoren. Von Folsach (ColoQuick) had meer succes. De Deense baanrenner, in Rio had hij olympisch brons gewonnen op de ploegenachtervolging, demarreerde met nog een kilometer of vijf te gaan, een afstand die hij aan kon.  En zwoegend op de pedalen hield hij stand tot aan de witte streep in bedrijvenpark Papendorp. Zijn landgenoot Rasmus Bogh Wallin haalde ook het podium, hij werd derde achter Maarten van Trijp (Destil-Parkhotel) die de sprint van de groep won. Nijkerker Stroetinga eindigde als vijfde, Marijn van den Berg werd negentiende en Martin Kelderman (De Volharding) in het uitgedunde peloton 32ste. Ook Lars van den Berg reed de koers uit.

De 25-jarige Von Folsach verklaarde dat hij op het eind veel pijn had geleden tijdens zijn solo. Maar het was het waard geweest. ‘Het was een lastige koers, vooral door de wind op de dijk moest je heel alert zijn.’ Ondanks zijn zege in de Ronde van Midden-Nederland, de finalekoers van de Holland Cup, blijft zijn focus gericht op de piste.

 

Holland Cup

De Ronde van Midden-Nederland was dit jaar weer een eendagswedstrijd, de ploegentijdrit was geschrapt. De Utrechtse klassieker maakt deel uit van de Holland Cup, een nieuwe competitie in Nederland met als doel de ontwikkeling van wielertalent te stimuleren. Dat is zonder meer gelukt. Twee renners van Seg Racing Academie hebben reeds een profcontract gekregen. Cees Bol, nog voor de RvMN al winnaar van de Holland Cup, gaat naar Team Sunweb en Julius van den Berg, winnaar van het jongerenklassement, is midden in het seizoen overgestapt naar het Amerikaanse EF Education First-Drapac. Hij reed dit jaar zelfs al in de Binckbank Tour, de profkoers in Nederland en België.