Denken in mogelijkheden werpt vruchten af

IJshockey Robert Jan van der Horst

Vooralsnog is ‘energie’ het sleutelwoord op De Vechtsebanen. Dat is merkbaar in alle geledingen van het jubilerende IJCU, die op 24 oktober officieel vijftig jaar bestaat. ‘Als je bereid bent ergens energie in te steken, dan krijg je energie terug’, is de overtuiging van coach Collard. ‘En dat zie nu in de vereniging. Ondanks de corona-crisis zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten, maar hebben we juist gezocht naar kansen en in mogelijkheden gedacht.’ Op 3 oktober begint de competitie met vier wedstrijden, waarin Utrecht om 20.30 tegen Groningen start.

Er lijkt meer schwung in de Dragons te zijn gekomen. Die voortekenen waren al waarneembaar in de vroege aanloop naar het seizoen 2020/2021 in Overvecht-Noord. Ondanks het coronavirus. Er kwam een nieuwe website en een nieuw betaalsysteem voor toegangskaarten. Met ijsbaaneigenaar De Vechtsebanen is, na jaren soebatten, overeengekomen dat IJCU Dragons de boarding – de omheining van het speelveld – mag gebruiken voor reclame, zodat de financiële mogelijkheden voor de club toenemen.

Last but not least, er kwam ook een nieuwe coach: Stefan Collard. De oud-speler bleek bereid veel energie te steken in zijn selectie. Zo werden met behulp van hoofdsponsor The Colosseum de ijshockeyers ‘gemeten’ en werkte Collard vanaf begin juli intensief aan de fitheid van zijn selectie. Met liefst 25 spelers gaat Collard de competitie in. Op papier althans. ‘Eigenlijk beginnen we op 3 oktober met 23 hockeyers, omdat Kale Jewel aan zijn rug is geopereerd en we nog met een schorsing van vorig seizoen hebben te maken.’

Collard kon zijn zoon Mike (17) toevoegen aan de selectie, een meevaller. Niet voor Mike Collard overigens, die graag was teruggekeerd naar Amerika om zich verder te ontwikkelen als ijshockeyer, maar door de pandemie werd tegengehouden. Die tegenvaller echter is hem op het ijs niet aan te zien. ‘Mike is in Amerika duidelijk beter en sterker geworden’, was de analyse van voormalig sterspeler Tonny Collard over zijn neef.

Tevens kwamen Tim Schaarsbergen en Vince van de Kraak terug naar IJCU Dragons, zodat Stefan Collard nu iets te kiezen heeft. ‘Ik zit liever ruim in de spelers, dat is ook beter voor de onderlinge concurrentie.’ Een echte goalgetter, die mist Collard nog in zijn ploeg. Die analyse is onvermijdbaar. Kansen op doelpunten waren er – vreemd genoeg – meer tegen Zoetermeer dan tegen Den Haag. Niet in overvloed, maar toch. ‘Daar zullen we aan moeten werken’, bekent de coach.

 

Ambitie

Ambities heeft Collard met zijn team, met IJCU Dragons. Natuurlijk. Maar daar laat hij zich amper over uit. Hoewel. Wie weet wat de nabije toekomst brengt. De competitie van de eerste divisie, de afdeling waarin IJCU Dragons uitkomt, begint op 3 oktober. Over de start van de Bene League is op dit moment (23/9, red) nog niets bekend, mogelijk komt daar op 30 september meer informatie over. Op het hoogste niveau echter schaatsen talentvolle ‘Utrechtse’ veelal jeugdige ijshockeyers als Dean Versteeg en Wessel Copier (beiden Zoetermeer), Justin Evers (Den Haag), Tobie Collard (Nijmegen) en Stef Overweg (Amsterdam). Stel nu eens dat de Bene League niet van de grond komt dit seizoen. Hypothetisch, maar toch….. Al is het alvast maar voor een seizoen. ‘Het is afwachten’, zegt Collard. ‘Mijn ambitie is wel om deze spelers ooit terug te halen naar Utrecht. Naar de club waar ze hun opleiding hebben genoten. Maar of dat dit seizoen al gebeurt? Is het niet nu, gedwongen door de omstandigheden, dan in de toekomst. Het zou mooi zijn als er bij IJCU Dragons ooit weer een sterk team staat dat voor het grootste deel uit Utrechters bestaat. Dat is één van mijn ambities.’

Alle wedstrijden van het eerste team worden live gestreamd op YouTube.