Dennis nieuwe wereldkampioen, geen toptien voor Kelderman

Wielrennen Redactie

Het is Wilco Kelderman op de WK wielrennen in Innsbruck niet gelukt in de toptien te eindigen van de individuele tijdrit. De Barnevelder eindigde als zestiende, op 4,21 minuten van Rohan Dennis. De Australiër ging als een dolle te keer op het afwisselende parcours en onttroonde Tom Dumoulin als wereldkampioen. De Limburger werd nog net tweede.

Kelderman had de ondankbare taak als allereerste te vertrekken. Daardoor kreeg hij niet de kans een renner in te halen, wat altijd een positieve prikkel geeft. Toch stond Kelderman geruime tijd bovenaan maar de echte specialisten moesten nog komen. Daarna tuimelde hij ook hard naar beneden.

Vooraf waren Dumoulin en Dennis de twee topfavorieten. De verwachting was dat Dennis in het eerste deel van het 52,5 km lange parcours tijd zou pakken en dat de uittredende wereldkampioen daarna op de steile beklimming de achterstand weer zou weg werken. Dat kwam niet uit. Dennis was het hele traject ongelooflijk sterk en hield Dumoulin liefst 1,21 seconden achter zich. Die pakte nog net zilver voor de Belg Victor Campenaerts. ‘Het lukte voor geen meter,’ stelde Dumoulin, die onder meer kampte met een protesterende bilspier. De derde Nederlander was Jos van Emden, lid van de Volharding. Hij werd twintigste op 4,34 van de winnaar.

Kelderman was redelijk tevreden. ‘Zo’n parcours moet je goed indelen en dat heb ik wel gedaan. Op het eerste, lange vlakke stuk was het best moeilijk om gefocust te blijven. De beklimming had vrij steile stukken met boven de tien procent. Wel mooi en uitdagend.’

Hoe Dennis had huis gehouden bleek wel uit de enorme verschillen. Zo eindigde de nummer laatst, een renner van de Maagdeneilanden, op bijna een half uur (!) van de winnaar die 1.03,03 liet noteren.