Derby Candia-Achterberg leeft bij voetballiefhebbers Rhenen

Voetbal Redactie

Candia tegen Achterveld lokte bijna een jaar geleden vele honderden toeschouwers naar het sportpark op een steenworp afstand van Ouwehands dierenpark, waar de pandaberen door knetterend vuurwerk en luide juichkreten uit hun middagdutje werden gehouden. En gejuicht kon er worden, vooral door de aanhang van de bezoekers. Liefst driemaal, terwijl de thuisclub daar geen enkele treffer tegenover kon stellen. Niettemin leek Candia vrijwel verzekerd van een plaats in de nacompetitie, ware het niet dat het corona aan alle promotiekansen een einde maakte.

Tien punten bedroeg de marge tussen Candia’66 en VV Achterveld afgelopen seizoen. Een seizoen dat door de uitbraak van het coronavirus bruut in maart werd afgebroken. Maar zelfs de meest trouwe supporter van de Grebbebergbewoners zal niet meer in de titel geloofd hebben.

Candia speelt dit seizoen in de 4e klasse I van district West 1, met tal van streekgenoten als tegenstander zoals Zoals vv Musketiers en Oranje Wit uit Elst, DVSA uit Amerongen, sv Panter uit Veenendaal, DEV Doorn en FC Driebergen. Nieuwkomer is ’t Vliegdorp uit Soesterberg. De nieuwe trainer van de hoofdmacht, Dick Boon, is de opvolger van Pieter van der Grift, die gedurende drie seizoenen aan het roer stond bij Candia. Boon heeft ervaring opgedaan als trainer bij DOVO en heeft aanvallend voetbal hoog in het vaandel staan. Hij zet in elk geval in op promotie naar de derde klasse.  De eerste competitiewedstrijd werd in elk geval positief afgesloten. In Zeist werd Patria met 3-1 geklopt.

 

Achterberg

Sinds ruim een jaar is Egbert van der Burg, in het dagelijks leven werkzaam voor de kleinschalige zorgorganisatie Ziderus in de dagbesteding of als woonbegeleider, voorzitter van VVA Achterberg. ‘Ik volgde Marc Bouwman op, die heeft het drie jaar gedaan. Ik ben nu ruim een jaar in functie, maar ben in 2016 begonnen als bestuurslid seniorenvoetbal. Heel grote ambities met het eerste elftal hebben we overigens niet meer. Een stabiele derdeklasser worden, dat zou heel mooi zijn.’

Daar was VVA Achterberg de laatste seizoenen telkens heel dichtbij, maar de praktijk leert en leerde dat je niet zomaar promoveert uit die vierde klasse. Driemaal lukte het niet via de nacompetitie, eenmaal bleek Vriendenschaar, dat van de tweede klasse zondag overstapte naar de zaterdag en een maatje te groot was voor VVA, te sterk. En vorig seizoen stak het Corona-virus een stokje voor het kampioenschap. Tien punten stond VVA voor op – uitgerekend – achtervolger en gemeentegenoot Candia’66 en de titel leek voor het grijpen. Tot alle competities werden stilgelegd. De Achterbergse vereniging meldde zich direct bij de KNVB voor de beschikbare promotieplaatsen die vanachter de groene tafel beschikbaar werden gesteld.

Maar niet het moment van aanvragen was doorslaggevend voor de uiteindelijke beslissing van de bond, maar het aantal punten. ‘Er waren twee clubs die het beter hadden gedaan dan wij’, kijkt Van der Burg met de nodige teleurstelling terug op het zure moment. ‘Wat ons opbrak was een gelijkspel tegen de hekkensluiter. Ik kan me dan ook levendig voorstellen hoe FC Utrecht – dat Europees voetbal en de bekerfinale werd onthouden door de KNVB, red – zich moet hebben gevoeld.’

 

Derby

De 3-1 overwinning van Candia op Patria is slechts een opwarmertje voor 10 oktober, wanneer de kraker tegen de buurman op het programma staat. Een derby waarnaar in beide kampen reikhalzend wordt uitgekeken. ‘Het blijft een belangrijke wedstrijd, voor beide kampen’, weet Van der Burg. ‘Niet zozeer omdat we de nummers één en twee waren van het vorige seizoen.’

Achterberg heeft een vaste kern van zo’n 60/70 supporters die overal mee naartoe gaat. Zaterdag zullen ze echter niet mogen kijken bij de derby. Net als andere geïnteresseerden kunnen ze de wedstrijd live via het YouTube kanaal van Candia volgen.


Dit is deel twee van het artikel rond de derby Candia ’66 – VVA Achterberg. Het eerste deel is hier terug te lezen.