Derby is leuk weerzien voor Rianne Kruit

Korfbal Roberto Cancian

Vanaf haar achtste jaar speelde Rianne Kruit bij OVVO in Maarssen, maar inmiddels verdedigt ze alweer zes jaar de kleuren van Tweemaal Zes uit Maartensdijk. De derby die straks wacht tegen haar oude club OVVO is voor haar een leuk extraatje, een fijn weerzien ook met vrienden en spelers waar ze mee heeft samen gespeeld. ‘Ik ben ooit met korfbal begonnen door een vriendinnetje die dat ook deed. Ik vond het direct fantastisch’, geeft de 29-jarige Kruit aan.

‘Mijn vader volleybalde maar ik vond korfbal toch leuker. Sowieso wilde ik graag een teamsport doen. Bij OVVO heb ik alle jeugdteams doorlopen en in de selectieteams gespeeld, bij de senioren speelde ik vooral in het tweede team. In aanloop naar de wedstrijden in de Korfbal League heb ik in de selectie gezeten, maar ik kwam niet echt aan speeltijd toe tijdens die wedstrijden op het hoogste korfbal niveau van Nederland. Ik had altijd de ambitie om in het eerste team ergens te spelen en zodoende ben ik verder gaan kijken waarna ik de overstap heb gemaakt naar Tweemaal Zes. Die club speelde in die tijd nog lager, dus voor mij is het extra leuk dat we nu op hetzelfde niveau tegen elkaar uitkomen.’

 

Geschiedenis

Tweemaal Zes werd in 1968 in Maartensdijk opgericht en is anno 2019 een middelgrote korfbalvereniging met ongeveer 275 leden. Een actieve verenging die wordt gesteund door veel vrijwilligers en sponsoren. Bij Tweemaal Zes zijn naast de sportieve prestaties, de samenwerking en sfeer ook belangrijke pijlers. De vereniging begon met 12 leden en één team. Een eigen veld was er niet en er werd gespeeld op een kleine speelweide. Het materiaal werd vanuit het dorpshuis naar de velden vervoerd. Thee werd gezet in een woonhuis en naar het veld gebracht. In 1971 verhuisde Tweemaal Zes naar een weiland aan de Planetenlaan. Het materiaal werd in die tijd nog opgeslagen in een kippenschuur. Een jaar later kreeg de club een eigen kantine in de vorm van een oude bouwkeet. Dat was de eerste stap naar een vereniging met eigen identiteit.

Met het groeien van de vereniging nam de behoefte aan een groter en beter veld toe en in 1975 kreeg de vereniging een groter terrein aan de Sterrenlaan. De kantine werd meeverhuisd. Met ingang van het seizoen 1993-1994 werden de velden aan de Dierenriem in gebruik genomen en daar speelt Tweemaal Zes nu nog steeds. Een prachtige locatie tussen andere sportverenigingen waar de vereniging ook een eigen kantine in gebruik heeft. Vanaf 2001 kon er gespeeld worden op het eerste kunstgrasveld, tien jaar later volgde het tweede.

 

Derby

Rianne Kruit hoeft niet zo zeer haar gram te halen bij haar oude club uit Maarssen, zo staat ze er helemaal niet in. ‘Nee, het is vooral leuk om oude bekenden te zien en mensen die ik natuurlijk echt goed ken’, geeft de uit Maarssen afkomstige Kruit aan. Over de derby zelf en hoe het leeft binnen de club, noemt ze vooral het publiek wat er op afkomt. ‘Zulke wedstrijden wil je uiteraard altijd winnen. De derby’s tegen SDO leven misschien nog wel een beetje meer maar dat neemt niet weg dat ook wedstrijden tegen OVVO altijd veel losmaken in het dorp. Wanneer je als boerenclubje die wedstrijden wint, dan kan je er weer tegenaan. Tegen SDO wonnen we onlangs met 22-21 door een treffer kort voor tijd, dat is natuurlijk schitterend.’ Speciale sfeeracties of gekke fratsen zijn er niet in aanloop naar de onderlinge duels. ‘De entourage is mooi maar voor ons is het belangrijk dat we de punten pakken omdat we graag in de overgangsklasse willen blijven. De afgelopen twee jaar hebben wij namelijk wat moeten inleveren op spelersgebied’, geeft de aanvoerster aan. ‘Wij hebben nu een leuk en talentvol team. Het is de truc om dat op een constant niveau te krijgen en te houden. Persoonlijk zie ik daar een stijgende lijn in dus ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt.’

 

Winnen

Voor Rianne Kruit is het ook een uitdaging om beide derby’s tegen OVVO te spelen. ‘De laatste jaren speelde ik door blessures steeds maar één van de wedstrijden waarin we tegen elkaar uit kwamen. Zowel één keer op het veld als één keer in de zaal. Eerst had ik mijn enkelbanden ingescheurd en vorig jaar heb ik een ooglid gescheurd dat gelijmd moest worden. Door de bijbehorende hersenschudding heb ik toen vijf weken niet gespeeld. Als speelster is dat dan best lastig om op te brengen. Je moet het accepteren maar je wilt ook zo graag spelen en van meerwaarde zijn voor het team. Ik wil namelijk altijd winnen, dat zit in me.’ In het eerste duel van het nieuwe jaar krijgt Rianne Kruit, in het dagelijks leven als bedrijfsleidster actief bij een Squashcentrum, weer een kans om te winnen. ‘Daar gaan we vol voor’, lacht ze.

 

Lees hier deel 1 van het tweeluik over de korfbal derby tussen OVVO en Tweemaal Zes op 11 januari.