‘Derby uit tegen Austerlitz was levensgevaarlijk’

Voetbal Hans van Echtelt

Ze noemen hem vaak lachend ‘de nachtburgemeester van Driebergen’. Een eretitel die Hans van Vugt (73) met plezier met zich meedraagt. Hij is immers een van de meest bekende inwoners van de plaats op de Heuvelrug. Allereerst vanwege al zijn activiteiten voor de plaatselijke voetbalclub waar hij dag en nacht te vinden is.

En natuurlijk ook vanwege zijn plek in de middenstand, in het verleden beheerde hij een drietal drankenwinkels in Driebergen, Doorn en Zeist.

Maar dit verhaal gaat over de voetballerij en dan met name over de komende (semi-)derby tussen FC Driebergen en het nabijgelegen Austerlitz. Wie in de jaren zestig en zeventig gezegd had, dat deze regionale topper door de KNVB zou zijn vastgesteld, zou meewarig aangekeken zijn. Het voetbal in Driebergen was immers huizenhoog ingedeeld boven Austerlitz dat destijds al in de kelder van de afdeling Utrecht te vinden was.

 

Live op de radio

Er komen oude krantenartikelen op tafel waarin de heldendaden van het toenmalige Driebergse voetbal in de vorm van CDN terug te lezen zijn. Zoals een wedstrijd op het volgepakte Sportpark De Woerd waar 6000 toeschouwers getuigen waren van de topper tussen CDN en Elinkwijk. De wedstrijd was zelfs live op de radio te volgen, de NCRV had reporter Jaap Bax naar Driebergen gestuurd om deze wedstrijd te verslaan. Voor de Utrechters stond promotie op het spel, CDN dreigde te degraderen vanuit de hoogste klasse van het amateurvoetbal.

Hoe anders liggen de zaken nu. Wanneer Austerlitz naar De Woerd komt, zal een handjevol toeschouwers het sportpark bevolken. De bezoekers staan bovendien laag op de ranglijst terwijl de thuisclub zich in de subtop bevindt van de vierde klasse. Maar dat zegt niet alles want in het vorig seizoen wist Austerlitz op eigen bosrijke veld met 1-0 te winnen van de rivaal uit Driebergen. ‘In een wedstrijd die eigenlijk niet gespeeld had mogen worden, er was een wind op orkaankracht en voetbal was die middag echt levensgevaarlijk. Maar het ging toch door en toen hebben we daar drie punten verspeeld.’ Hans van Vugt kijkt nog steeds ongelovig wanneer deze verrassende nederlaag van zijn club die nog periodekansen had, ter sprake komt.

Hij is immers een geboren winnaar hetgeen duidelijk wordt wanneer zijn plakboeken opengaan, Hij heeft er in de loop van zijn voetballoopbaan een stuk of tien verzameld, waarbij steeds opvalt hoe fanatiek Hans de duels inging. Uiteindelijk heeft het hem twee kwetsbare kniegewrichten opgeleverd, mede omdat hij ook gedreven aan marathons ging doen na zijn loopbaan als voetballer en scheidsrechter. Ook als arbiter haalde hij de top van het amateurvoetbal, met de beladen derby tussen de twee fanatieke Groesbeekse rivalen De Treffers en Achilles als absoluut hoogtepunt.

 

Clubliefde

Maar dat ligt allemaal achter hem, momenteel is Hans van Vugt al lange tijd wedstrijdsecretaris en teammanager van het eerste elftal bij FC Driebergen. Een dubbelfunctie die hem vrijwel de hele week aan de club bindt, het weekend incluis. Van Vugt: ‘Ja, er gaan veel uren inzitten maar ik doe het graag, want de vereniging is een stuk van mijn leven. En zolang mijn gezondheid het toelaat, bied ik mijn diensten aan. Op zondag ben ik ook nog begeleider van de scheidsrechters, vanuit mijn eigen arbitrale loopbaan is dat een logische stap. Het liefst zou ik zelf nog wekelijks het veld ingaan, via Walking Voetbal trap ik geregeld nog tegen een balletje. Maar na twee knieoperaties moet ik goed naar mijn lichaam luisteren en geen onnodige fysieke risico’s meer nemen.’

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie Derby van de maand in aanloop naar de derby FC Driebergen-SV Austerlitz. Deze wordt op zaterdag 9 november gespeeld met KNVB wedstrijdnummer 29486. De twee teams uit 4e klasse H treffen elkaar om 14:30 uur aan Sportpark De Woerd in Driebergen-Rijsenburg.