Derby’s zijn goed voor twee weken feest

Voetbal Roberto Cancian

Op 9 februari aanstaande wordt in Lopik de derby gespeeld tussen S.V. Lopik en IJFC uit IJsselstein. Vandaag was er ook al een ‘burenruzie’ tussen Benschop en S.V. Lopik, die de club uit Lopik wist te winnen: 0-1. Twee derby's achter elkaar zijn een garantie voor twee mooie weekenden op het voetbalveld, als het aan S.V. Lopik voorzitter Robert Bakker ligt. ‘Twee streekderby’s, twee weken feest’, zegt hij. De volgende wedstrijd in de competitie zaterdag 2e klasse B is enigszins beladen, maar er wordt ook met veel plezier op voor uit gekeken.

‘Onderling is er veel contact tussen de betrokken clubs, dat is al langer zo. Met de derby’s in het verschiet is dat niet meer of anders. ‘Het is interessant wanneer er een derby wordt gespeeld. Het leeft bij de clubs maar zeker ook binnen de gemeente maar. Eerst, op 2 februari, spelen we de wedstrijd bij Benschop. Dat duel leeft misschien nog wel meer dan de wedstrijd die een week later tegen IJFC wordt gespeeld alhoewel dat weer bij ons op het eigen complex is. Het zijn in ieder geval altijd leuke wedstrijden die wat extra’s met zich mee brengen, ook omdat een aantal jongens nog bij IJFC heeft gespeeld. Ik weet dat het daarom bij hen onderling ook leeft. Elke streekderby wordt op prijs gesteld, dat hebben we de laatste jaren best wel gemist doordat wij veel tegen clubs uit een andere omgeving speelden. Nu zijn er meer wedstrijden tegen clubs uit de omgeving Utrecht. Dat is leuk voor de clubs maar ook goed voor de kantine omzet. Mensen komen dan eerder naar het veld en blijven vaak wat langer hangen.’

 

Sfeeracties

Speciale supportersacties worden er niet verwacht rondom de duels, wel wordt er rekening gehouden met veel mensen langs de lijn tijdens de derby’s. ‘Je ziet dat er meer mensen op die wedstrijden afkomen’, geeft Corina Verweij aan. Namens de activiteitencommissie organiseert zij, samen met de andere leden van de commissie, van alles wat nodig is. ‘De pupil van de week sluit via ons aan bij het eerste elftal en wanneer er sfeeracties opgezet worden, dan zijn wij daar ook bij betrokken. Er worden geen feesttenten neergezet of andere dingen rondom het veld geregeld maar een paar jaar terug hebben wij bij de derby van die blauw/witte rookdingen gehad. Of dat nu ook gaat gebeuren, dat weet ik niet. Wel weet ik dat het bij die jongens, maar sowieso binnen de clubs, enorm leeft. Er zijn meerdere verenigingen hier in de Lopikerwaard maar dat ‘wij’ uit het dorp komen en ‘zij’ uit de stad is wel een ding. Wanneer spelers van IJFC vrij zijn dan komen ze vaak hier bij de wedstrijd kijken. De sfeer onderling is gemoedelijk maar in het veld geldt dat natuurlijk niet.’

De derby bij IJFC in 2018 was er eentje met een verhaal. ‘Het duel werd eerst uitgesteld. Het kunstgrasveld werd kort voor die wedstrijd geopend maar dat ging niet helemaal goed aangezien het water omhoog kwam. Er kon dus niet gespeeld worden.’ De wedstrijd is later ingehaald met een keurige 1-1 als resultaat.

Voor de enigszins beladen derby is S.V Lopik de underdog. De ploeg die afgelopen zomer promoveerde vanuit de derde klasse staat er niet goed voor in de competitie.