Derde nationale titel gloort voor Lars van der Haar

Veldrijden Redactie

In 2013 en 2014 werd Lars van der Haar Nederlands kampioen veldrijden. De Woudenberger was eigenlijk een soort tussenpaus na zes titels op rij van Lars Boom, terwijl na hem Mathieu van der Poel eveneens een serie van zes titels neerzette. Hij kan echter door een slepende rugblessure zijn titel zondag niet verdedigen en heeft besloten dit seizoen niet meer in het veld te rijden. Alle kans dus voor Van der Haar op een derde tricot met de nationale driekleur.

Vorig jaar ging het NK vanwege het corona niet door en ook dit jaar ging een streep door de organisatie in Zaltbommel. Het Noord-Brabantse Rucphen stond echter te popelen om het NK over te nemen, al staan slechts twee wedstrijden op het programma. De beloften rijden samen met de profs (elite) zoals ze dit seizoen in bijna alle crossen doen. Wel zullen de beloften speciaal gehuldigd worden, al heeft die podiumplaats geen officiële status bij de UCI.

 

Carrousel

Balken, stroken met zand, trappen, glibberige schuine kanten, wasborden, je kunt het zo gek niet bedenken of een veldrijder heeft het voor zijn kiezen gehad. Enkele jaren geleden introduceerde oud-prof Camiel van den Bergh in Rucphen een noviteit die sindsdien door het leven gaat als ‘Camiels carrousel’. Een soort draaikolk op het droge die door iemand die zwaar getafeld heeft maar beter gemeden kan worden. Ook de renners hebben soms moeite om niet horendol uit het gevoelsmatig eindeloos draaiende labyrint te komen.

In de wereldbekercross half december in Rucphen was Van der Haar de beste Nederlander. Hij eindigde als vijfde, drie plaatsen voor Corné van Kessel. Het valt te verwachten dat de titelstrijd zondag tussen hen gaat, al mogen beloften als Ryan Kamp en Pim Ronhaar niet bij voorbaat uitgesloten worden.

In 2018, 2019 en 2020 veroverde Van der Haar steeds het zilver achter kampioen Van der Poel. Het parcours in Rucphen is de kleine terriër uit Woudenberg, zoals hij in België liefkozend wordt genoemd, op het lijf geschreven met al dat gedraai en gekeer en hij is dan ook de topfavoriet.

 

Vrouwen

Is de strijd bij de mannen in zekere zin open, bij de vrouwen staat de Nederlandse kampioen min of meer vast. Waar ze ook rijdt en hoe rustig ze ook start, Lucinda Brand komt steevast bovendrijven. Niemand kan tippen aan haar power en van oud-wereldkampioen Sven Nys heeft ze de technische kneepjes geleerd. Weliswaar heeft een Puck Pieterse nog meer technische bagage in huis – zij kan als een van de weinige vrouwen op de fiets over de balken wippen – maar de 19-jarige Amersfoortse is op stroken waar het op pure kracht aankomt niet opgewassen tegen Brand. Net als de overige Nederlandse toppers, tevens wereldtoppers, overigens. Daardoor wordt het een open gevecht om de andere twee podiumplaatsen.

Een prestigegevecht vermoedelijk ook, tussen oudgedienden als Marianne Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst  en brutale youngsters als Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij. Titelverdedigster is Ceylin del Carmen Alvarado, een ‘ouder jonkie’ en ploeggenoot van Pieterse bij Alpecin-Fenix. Geplaagd door fysieke malheur dit seizoen maar af en toe doet ze toch serieus mee.