Derde ritzege Van Vleuten plus eindklassement in Ladies Tour

Wielrennen Hans van Ommeren

Ze won de proloog, de eerste en de laatste rit van de Boels Ladies Tour. Plus het eindklassement. Annemiek van Vleuten kan zich met een gerust hart gaan opmaken voor het WK eind september in Innsbruck. Waar ze met haar klimcapaciteiten een van de topfavorieten is, zowel in de tijdrit als de wegwedstrijd.

Foto: Boels Ladies Tour

Merkwaardig genoeg krijgen de vrouwen op het WK in de tijdrit een ander parkoers voorgeschoteld dan de mannen. Een wat minder zwaar traject, ongetwijfeld bedacht door oudere heren die de ‘kwetsbare’ vrouwenlichamen willen ontzien in het hooggebergte. Van Vleuten zal ze ongetwijfeld graag de oren willen wassen. Maar ze de geboren Vleutense zal het ermee moeten doen.

In de Ladies Tour, de hoog aangeschreven etappekoers in Nederland, greep de 35-jarige in de proloog meteen de macht en hield de oranje leiderstrui van de eerste tot en met de laatste minuut om de schouders. In de eerste etappe met start en finish in Nijmegen en over verschillende hellingen kon ze het zich zelfs permitteren een verkeerde afslag te nemen. Ze keerde om en hield nog genoeg tellen over op de streep voor de overwinning.

 

Vruchtbare week

Op de andere dagen verdedigde de kopvrouw van Mitchelton-Scott met ogenschijnlijk gemak haar leidende positie. De uittredende wereldkampioene Chantal Blaak mocht zaterdag de koninginnerit op haar naam schrijven, een dag later was het weer de beurt aan Van Vleuten. Ze zette de kroon op een vruchtbare week door de tijdrit over ruim 18 kilometer in Roosendaal met ruime voorsprong in haar voordeel te beslissen. Nummer twee Ellen van Dijk moest 22 seconden prijsgeven, Anna van der Breggen was nog tien seconden langzamer en de nummer vijf had op de meet al een minuut achterstand.

Van Dijk eindigde nog voor Van der Breggen als tweede in het eindklassement. De Woerdense rijdt volgend seizoen voor de nieuwe vrouwenploeg van Trek-Segafredo en zag haar huidige teamgenote Floortje Mackaij van Sunweb net buiten de toptien vallen. De Veenendaalse werd elfde, Roxane Knetemann uit Nijkerk 34ste en Lorena Wiebes uit Mijdrecht 49ste.