Derde week

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

De derde week, dat gevoel dus. In de derde week loopt iedereen op z'n tandvlees, uitgewoond, kapot. In het verbijsterende, schitterende boek Prikken en Slikken beschrijft Willy Voet over zijn dertig jaar in het peloton als soigneur. Als het mannetje dat met zijn rijdende apotheek achter de renners aangaat.

Pim van Esschoten

Tot zijn ploeg Festina tijdens de Tour de France van 1998 tegen de lamp loopt en Voet achter tralies belandt. Hij besluit een boekje open te doen en als lezer val je van de ene in de andere verbazing over omvang en alledaagsheid van doping in het peloton én de simpele manier waarop het (lachwekkende) controlesysteem wordt ontweken.

Willy Voet spaarde niemand, maar maakte een uitzondering voor Charly Mottet. Kennen we die nog? Wilde niks van al die injectienaalden en capsules weten. Resultaat: Mottet stortte steevast in de derde week van de Tour de France in elkaar.
Uitgewoond.

Tegenwoordig doen ze het zonder. Zeggen ze.

Ook de kijker is kapot tijdens zo’n derde week. Je kunt natuurlijk zappen van Dijkstra naar ‘De Belg’, maar ook daar zitten ze heel erg in de derde week. Wuyts en De Cauwer vertellen steeds uitgebreider (vermoeiend…) over hun heerlijke maaltijd van de avond ervoor.

Het is ook helemaal niet spannend, die Tour, Team Sky heeft met alle geld, macht en middelen het avontuur uit de Tour gehaald. Robotjes op wielen. Verdulleme, ze kíjken niet eens als een renner demarreert, ze turen op de display op hun stuur, zien de getalletjes en weten al de aanval kansloos is. Volgend jaar wint Chris Froome zijn vijfde, komt op dezelfde hoogte als Hinault, Merckx en Anquetil. Daar moet je toch niet aan denken.

Met het gevoel van de derde week luister ik ook naar de discussies over de plek van het vrouwenvoetbal. Die is namelijk ondergeschikt aan die van de mannen. Zo vermoeiend… Je moet wel iets mankeren om niet te zien dat het rap de goede kant opgaat met het vrouwenvoetbal en niet alleen bij die Oranje Leeuwinnen. Bij de WEURO 2017 (wie heeft dát bedacht, weuro…) zijn de stadions uitverkocht bij de wedstrijden van Oranje en de kijkcijfers zijn prachtig.

Kortom, dit is dé kans. Pak ‘m! Verover de harten, ga desnoods ten onder maar dan toch in ieder geval strijdend. En in schoonheid, als het even kan.

Maar weet ook dat je kunt voetballen wat je wil, Duitsland wint de finale. Maar goed, dan zit het toernooi al in de derde week.