Dernycriterium met Erik Dekker belooft spektakel in Wielerweek

Wielrennen

Erik Dekker, meervoudig etappewinnaar in de Tour de France, is de meest prominente renner die zondag 25 juni meedoet aan een dernycriterium in Utrecht. Ook vertegenwoordigers van de Utrechtse wielerverenigingen zijn van de partij in deze wielerkoers, waarbij motorfietsen als gangmaker fungeren voor tien coureurs. Het dernycriterium is onderdeel van de Ronde van de Maliebaan.

De spectaculaire wedstrijd is aan de rand van het centrum van Utrecht.

In het begin van de vorige eeuw is gangmaken ontstaan, als fenomeen voor het verhogen van snelheden in wielerwedstrijden. Toeschouwers waren gefascineerd door snelheid en door in het spoor van een gangmaker te fietsen konden renners hun snelheid hoog houden.

Waar aanvankelijk van tandems en zwaardere motoren gebruik werd gemaakt, kwam in de loop van de eeuw de derny in opkomst: een lichte motorfiets die voor renners goed te volgen was. Het fietsen achter de derny is zwaarder dan bijvoorbeeld achter een motor, aangezien de renner veel minder wordt meegezogen.

Theo Boere uit Nieuwegein was tot op hoge leeftijd geliefd als gangmaker.omdat hij perfect aanvoelde wanneer de gashendel open gedraaid moest worden.

Het dernycriterium op 25 juni is, voor zover bekend bij de organisatie, het eerste dernycriterium dat ooit in Utrecht plaatsvindt. De wedstrijd start om 15.15 uur.

Met op zaterdag de Ronde van het Wilhelminapark en een dag later de Ronde van de Maliebaan gaat de Utrechtse Wielerweek van start. Die wordt een week later afgesloten met de Tour d’Utrecht, waarbij de deelnemers ook onder de Dom door fietsen.

 

Klik hier voor meer informatie over de Utrechtse Wielerweek.

en op http://www.rondevandemaliebaan.com/