Dessers redt punt op de valreep

Voetbal Hans van Echtelt

Er waren nog maar twee officiële minuten te spelen op het horloge van scheidsrechter Bas Nijhuis. FC Utrecht dreigde met 2-1 ten onder te gaan in Heerenveen totdat Cyriel Dessers toch nog de gelijkmaker forceerde. Als invaller was hij de joker en de voormalige topscorer van NAC deed wat de trainer van hem verwachtte: de bal in de touwen schieten.

Toevallig had ik precies een week geleden een lang gesprek met Dessers die na afloop van FC Utrecht-Vitesse op bezoek kwam in de Charity Box van Galgenwaard. We hadden het toen over de moeilijkheidsfactor van een invalbeurt voor een speler die geen vaste plek meer heeft in de basisploeg. ‘Je hebt vaak maar een korte tijd om je bij zo’n invalbeurt waar te maken, met het gevaar dat je geforceerd gaat spelen. Bij NAC was ik een vaste waarde, dat is hier niet altijd het geval. Alleen door doelpunten te maken en goed te spelen, kan je het vertrouwen van de trainer terugwinnen.’

Het bleken profetische woorden van Dessers die in Heerenveen als invaller voor Cyrano Kerk voor een ommekeer moest zorgen. In een wedstrijd waarin FC Utrecht aanvankelijk domineerde en terecht via de invaller-aanvoerder Mark van de Maarel op 0-1 kwam, zijn derde van het seizoen. Maar het spelbeeld kantelde en de thuisclub kreeg steeds meer vat op het gebeuren, met de logische gelijkmaker tot gevolg.

In de tweede helft leek FC Utrecht zelfs met lege handen te komen na de 2-1 waarbij de defensie – zonder de geschorst aanvoerder Willem Jansen – een chaotische indruk maakte. Maar de knock-out bleef uit zodat de bezoekers mochten blijven hopen. En zie, zowaar viel vlak voor tijd de 2-2. ‘En meer hadden we op grond van ons mindere veldspel ook niet verdiend,’ zo concludeerde trainer Jean Paul de Jong na afloop met gevoel voor realisme.

De volgende wedstrijd is tegen Willem II op 31 maart om 20.45, de week er na speelt FC Utrecht thuis tegen ADO Den Haag op 8 april, om 12.30 uur.