DESTO DIVA’S CUP een familiedag voor meiden

Voetbal Roberto Cancian

Komende zaterdag herbergt voetbalclub DESTO uit Vleuten ruim duizend meiden die allemaal hun voetbaltoernooi spelen, de DESTO DIVA’S CUP, op de velden van Sportpark ‘De Vryheit’. Een hele organisatie maar vooral leuk om het ieder jaar weer te organiseren vinden Vera van Zoest en Richard van Attekum. ‘Wij zijn een club met 1.600 leden en jarenlang werden er traditioneel toernooien georganiseerd voor jongens. Wij vonden dat die meiden dat ook verdienden’, geeft Richard aan.

Hij meldde zijn dochter aan op haar negende jaar op het moment dat er bij DESTO werd begonnen met meisjesvoetbal. Vera van Zoest sloot een jaar later aan nadat haar dochter op haar zevende jaar ook de voetbalschoenen aan trok. ‘Ik had niet veel met voetbal maar wanneer je hier komt, ga je toch wat dingen doen. Eerst als leider maar al gauw werd ik lid van de toernooicommissie en maakte ik de nieuwsbrief.’

Samen met Stefan, Marije en Harry organiseert het tweetal nu de DESTO DIVA’S CUP, een fenomeen op toernooigebied wat meisjesvoetbal betreft in Nederland. ‘In totaal zijn er wel ruim tachtig vrijwilligers die dag, zonder hen zou het niet mogelijk zijn’, benadrukt het tweetal. Zaterdag zullen ruim zeventig teams hun toernooi afwerken.

Vanuit DESTO zelf nemen teams deel vanuit alle leeftijdscategorieën, daarnaast komen clubs als IJsselmeervogels, VVIJ, Candia’66, Kampong, Zestienhoven, Eldenia, vv De Meern, UVV en SVMM. Een heel geregel voor de organisatie aangezien naast het voetbal ook andere activiteiten plaatsvinden. ‘Er is volop entertainment, zo is er een klimwand via Klimcentrum Neoliet, is er een Freestyle meisje van 17 jaar die van alles met een bal laat zien, is er een kraam met FC Utrecht Merchandise maar ook kan het Europees Kampioenschap voor vrouwen worden herbeleefd via de Oranje Experience’, legt Vera uit.

Het enthousiasme spat van het tweetal af. ‘Het mooie is dat een groot gedeelte van het budget is opgehaald door een stroopwafelactie waarbij 15.000 stroopwafels zijn verkocht’, vult Richard aan. Een dag die in alle vroegte zal beginnen en wanneer de zon onder gaat pas weer ten einde zal zijn op het Sportpark. ‘Een familiedag voor meiden waarbij ook iedereen een ijsje krijgt en via een appelschilapparaat wordt voorzien van gezonde voeding. Aan alles is gedacht, van professionele EHBO, parkeerwacht tot een loterij waarbij een gesigneerd van Feyenoord speler Robin van Persie zal worden geveild.

Op de vraag wat hun grootste angst is, hoeft het duo niet lang na te denken. ‘Teams die op het allerlaatste moment afhaken zorgt voor onnodige stress en wanneer het weer het laat afweten’, geven ze aan. Gelukkig krijgen ze ook hulp van mascotte DESTY. ‘Eerder hadden we de mascotte van FC Utrecht maar die lenen het niet meer uit. Vorig jaar was de mascotte er van het vrouwen EK en nu dus DESTY. Wij zijn een crowdfundingactie gestart om 2.000 euro op te halen en dat hadden we binnen drie weken bij elkaar. Zowel door de gunfactor als door je er in vast bijten’, zegt Vera.

DESTY krijgt haar vuurdoop op het toernooi zelf. ‘Het is vooral leuk om te doen, het bestuur is supertrots en spreekt dat ook uit. Bovendien kost het de club niets omdat wij zelf het geld genereren. Dat alleen al geeft voldoening.’

Nu nog een sportief toernooi met een heerlijk zonnetje er bij.