Die avond wil de slaap maar niet komen

Voetbal Ton de Ruiter

Die avond wil de slaap niet komen. En nee, het zijn niet de uurtjes na de verloren bekerfinale tegen Feyenoord op 24 april wanneer twee steunpilaren node worden gemist. Doelman Ruiter moet die kraker in De Kuip toekijken vanwege een breukje in zijn hand. Middenvelder Yassin Ayoub overkomt hetzelfde vanwege een operatie aan zijn buikwand. Invaller-doelman Filip Bednarek gaat niet vrijuit bij de Rotterdamse doelpunten. De nederlaag (2-1) is verdiend, met het verlies is te leven.

Het is ook niet de dag van de blunderende scheidsrechter Makkelie. De arbiter geeft op 17 april in de 89e minuut ten  onrechte een strafschop aan Ajax na een actie van Willem Janssen en voorkomt daarmee een Utrechtse overwinning in de Arena. De arbiter erkent na afloop zijn fout.

Het is ook niet zondag 8 mei, de dag van de laatste wedstrijd van het seizoen 2015-2016 tegen AZ. FC Utrecht kan Europees voetbal veilig stellen door AZ met drie doelpunten verschil te verslaan. De opdracht is te moeilijk, de missie slaagt niet.

Het is ook niet het weekeinde van 18 en 19 mei als op zaterdag blijkt dat vanwege een uitstaande schuld van 37.500 euro de weg naar Europees voetbal is geblokkeerd en op zondag Heracles in de finale van de playoff te sterk is voor de opgebrande Utrechtse selectie.

De avond dat de slaap niet wil komen is woensdag 20 april. Het maalt in mijn hoofd: misplaatste arrogantie, inschattingsfout, hoogmoed. FC Utrecht verliest in het eigen stadion met 2-0 van nummer voorlaatst De Graafschap.

Doelman Ruiter ontbreekt vanwege die breuk in zijn hand, maar ook Bart Ramselaar en Nacer Barazite spelen niet. Ze krijgen van trainer Erik ten Hag vier dagen voor de bekerfinale tegen Feyenoord rust.

Rouleren kan bij Bayern München, de vorige werkgever van de trainer, maar niet bij FC Utrecht. Ook de bal werkt die avond niet mee. Het is een wonder dat het ding de doellijn achter keeper Jurjus niet passeert. Na de blunder van Makkelie op 17 april in de Arena stapt FC Utrecht als de morele winnaar van de mat.

Van dat goede gevoel is niets meer van over na het verlies drie dagen later tegen De Graafschap. Een maand later, op zondag 19 mei, na verlies in de finale van de play-off staat de club uit de Domstad met lege handen.

Een keertje minder slapen is niet erg. Een kater is geen depressie. 2016 heeft veel moois gebracht, waar de club met trots op kan terugkijken. De vijfde plaats in de eindstand is een prachtige prestatie van elftal en technische staf. Trainer Erik ten Hag wordt door zijn collega’s beloond met de Rinus Michels Award voor de beste trainer.

Timo Letschert wordt geselecteerd voor Oranje en zit tegen Frankrijk en Engeland op de bank. Bart Ramselaar, Patrick Joosten en Yassin Ayoub worden geselecteerd voor Jong Oranje. Ramselaar wordt in mei opgeroepen voor een trainingskamp met Oranje, maar moet afzeggen vanwege een kuitbeenblessure. Sebastien Haller valt niet alleen op bij FC Utrecht maar ook bij Jong Frankrijk.

Norwich en CSKA Moskou melden zich voor de spits in de winterstop en ook in de zomer gonst het van de geruchten. Jong FC Utrecht promoveert naar de eerste divisie, het één na hoogste niveau in Nederland.

Op 1 september weten de fans dat spits Haller, doelman Ruiter en offensieve middenvelder Nacer Barazite in ieder geval in de eerste helft van de nieuwe competitie actief blijven in Utrecht. Ruud Boymans is dan al vertrokken naar de Verenigde Emiraten, Letschert heeft getekend bij Sassuolo en als de bal aan het rollen is gebracht, vertrekt ook Bart
Ramselaar. Naar PSV.

De club is uit de rode cijfers, maar het publiek zingt: ‘Alles is verkocht’.

Op 16 september verliest FC Utrecht thuis met 5-1 van FC Groningen en zakt naar de voorlaatste plaats. Dagblad UN/AD kopt een dag later: ‘Crisis bij FC Utrecht’. De altijd positieve algemeen directeur Wilco van Schaik reageert: ‘Als we drie wedstrijden voor het einde van de competitie op deze plek staan, dan is het paniek en crisis. Morgen komt de zon gewoon weer op.’

En inderdaad. FC Twente wordt in Enschede uit het bekertoernooi gewipt en tegen Sparta wordt de eerste zege in de competitie geboekt. De jonkies Sofyan Amrabat en Giovanni Troupee zijn een aangename verrassing, het krachthonk heeft Yassin Ayoub goed gedaan, Ajax-huurling Richairo Zivkovic maakt werk van zijn laatste kans en Haller is niet van slag geraakt door het uitblijven van een toptransfer.

Evenwichtskunstenaars In de beker wordt de kwartfinale bereikt door FC Groningen en PEC Zwolle te verslaan. Met een
thuiswedstrijd tegen SC Cambuur op woensdag 25 januari 2017 lonkt de halve eindstrijd. In de competitie klimt de ploeg van de voorlaatste plaats naar de zesde plek in de stand halverwege. Eenzelfde positie bezet de club in de ranglijst over 2016.

Evenwichtskunstenaars zijn het bij FC Utrecht, zo laten de cijfers zien.

De tweede helft van het seizoen 2015-2016:
17 gespeeld, 8 gewonnen, 3 gelijk, 6 verloren, 27 punten, doelcijfers 29-23

De eerste helft van het seizoen 2016 – 2017
17 gespeeld, 6 gewonnen, 7 gelijk, 4 verloren, 25 punten, doelcijfers 26-22

De club heeft het verlies van drie prominenten knap opgevangen. Europees voetbal lonkt als het elftal intact blijft in de transferperiode.

‘Geeft iemand een goede pass over 30 meter dan wordt hij in de winterstop verkocht’, sombert een supporter op het internet. Meer dan één speler van FC Utrecht heeft zo’n goede pass gegeven. Het wordt spannend in januari.