Diede de Groot ook op gras van Wimbledon niet te stuiten

Tennis Redactie

Rolstoeltennisster Diede de Groot uit Oudewater heeft voor de vierde keer Wimbledon op haar naam geschreven. In de finale van het Grand Slam-toernooi op gras maakte ze korte metten met de Japanse Yui Kamiji. De Groot gunde de nummer twee van de wereld slechts zes games: 6-4, 6-2. Haar triomf in Londen betekent dat De Groot nu al 55 overwinningen achter elkaar heeft geboekt. Wimbledon is haar vijftiende Grand Slam-titel in het enkelspel.

Vorig jaar werd Diede de Groot uitgeroepen tot paralympisch atlete van het jaar. Uitgerekend tegen Kamiji leed ze haar laatste nederlaag, zo’n anderhalf jaar geleden. De Japanse had de eindstrijd bereikt ten koste van een andere Nederlandse rolstoeltennisster, Jiske Griffioen.

In de finale van Wimbledon 2022 liep De Groot in rap temp uit naar een 5-1 voorsprong. De Japanse kwam nog wel terug tot 5-4, maar verloor daarna haar opslag. In de tweede set had ze weinig in te brengen tegen de ontketende Nederlandse die het geconcentreerd en vakkundig afmaakte met 6-2. De Groot verdiende met haar optreden in Londen 51.000 Britse pond, zo’n 60.000 euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.

Het rolstoeltennis krijgt steeds meer waardering, is de ervaring van De Groot. ‘Toen ik begon met rolstoeltennis had ik nooit gedacht dat de sport nog tijdens mijn carrière zo serieus genomen zou worden. Ik zag het meer als iets voor de verre toekomst,’ vertelde de topsportster uit Oudewater tegen Eurosport. ‘Het is nu zo speciaal om deze sport te beoefenen. We krijgen steeds meer aandacht en kansen. Mensen zie ons nu ook als professionele atleten. Daar zijn we heel blij mee, want dat zijn wij ook. We trainen elke dag heel hard en zijn net zo blij als de andere spelers om op een Grand Slam te spelen’, aldus de olympisch kampioene.