Diede de Groot wint opnieuw alle Grand Slam-toernooien

Tennis Redactie

Diede de Groot heeft voor de vijfde keer het rolstoeltennistoernooi van de US Open op haar naam geschreven. In de finale van het vrouwenenkel versloeg ze haar eeuwige rivale Yui Kamiji uit Japan met 3-6, 6-1, 6-1. Het is de negende Grand Slam-titel op rij voor de mondiale nummer een uit Oudewater, die vorig seizoen ook nog eens de olympische titel veroverde. Ook in het dubbelspel triomfeerde De Groot in New York met Aniek van Koot aan haar zijde.

Net als in 2021 toonde de 25-jarige Diede de Groot zich dit jaar de sterkste in alle vier de Grand Slam-toernooien. Ze was in New York ook als eerste geplaatst, haar tegenstandster in de finale Yui Kamiji als tweede. De Groot begon dan ook als favoriet aan de eindstrijd, niet in de laatste plaats doordat ze een onafgebroken zegereeks heeft van meer dan zestig overwinningen. Haar laatste nederlaag was in februari van het vorig jaar tegen haar Japanse rivale.

De Groot kende in de finale een valse start, maar na de eerste set ingeleverd te hebben stelde ze orde op zaken. In de volgende twee sets gunde ze haar opponente slechts twee games.

Eerder al werd de rolstoeltennisster uit Oudewater samen met Aniek van Koot winnares in het het dubbelspel op de US Open. De olympische kampioenen waren duidelijk de betere partij in hun finale tegen Yui Kamiji en Kgothatso Montjane. De Groot en Koot wonnen ook in 2021 de US Open.

 

Van de Zandschulp

De relatief vroege uitschakeling van Botic van de Zandschulp op de US Open, hij verloor in de tweede ronde van de Fransman Corentin Moutet, heeft hem dertien plaatsen op de wereldranglijst gekost. De Veenendaler zakte van plaats 22 naar plaats 35. Vorig jaar bereikte Van de Zandschulp in New York nog de kwartfinale en schakelde hij onder meer de Noor Casper Ruud uit. Die haalde dit jaar zelfs de eindstrijd, maar verloor in vier sets (6-4, 2-6, 7-6 , 6-3 ) van een nieuw tennisfenomeen: de pas 19-jarige Carlos Alcaraz. De Spanjaard is tevens de nieuwe nummer een van de wereld.