Diede de Groot won alles, maar niet Paralympiër van het Jaar

Sportprijzen Redactie

Alles winnen wat er te winnen valt en toch geen sporter van het jaar. Diede de Groot moest het afleggen tegen Jetze Plat voor wat betreft de titel Paralympiër van het Jaar. Simpel omdat hij een gouden medaille meer had gewonnen op de Spelen dan de kanjer uit Oudewater, die ‘slechts’ met twee olympische titels terugkeerde uit Tokio. Sportman werd, hoe kan het anders, Formule 1-coureur Max Verstappen en Sportvrouw atlete Sifan Hassan.

Voor rolstoeltennisster Diede de Groot was 2021 een jaar om nooit te vergeten. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en tot ereburger van haar woonplaats Oudewater. Voor haar optreden in Tokio volgde een huldiging per boot door de grachten. Daarnaast voltooide De Groot als eerste rolstoeltennisster ooit een zogeheten Golden Slam, oftewel het in één kalenderjaar winnen van alle vier de grandslamtoernooien én de Paralympics.

Tot Coach van het Jaar werd uitgeroepen Hugo Haak uit Vianen die met de baansprinters grote triomfen vierde. Een deel van hen, de teamsprinters, werden gekozen tot de Sportploeg van het Jaar. Gewichtheffer Enzo Kuworge ontving de titel Sporttalent van het Jaar.

Bij de vrouwen behoorde ook de Wielrenster van het Jaar, de in Utrecht geboren Annemiek van Vleuten, tot de genomineerden maar om de twee gouden olympische medailles plus een bronzen van Sifan Hassan kon niemand heen. Zoals ook Max Verstappen, de eerste Nederlander die wereldkampioen werd in de Formule-1, de concurrentie al bij voorbaat kansloos maakte.

 

Bibian Mentel

De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ging naar oud-wielerprof Hennie Kuiper die zowel wereldkampioen als olympisch kampioen werd, als tweede eindigde in de Tour de France en onder meer de wielerklassiekers Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. Ook de dit jaar overleden snowboardster Bibian Mentel ontving postuum de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. ‘Supervet,’ zei haar man Edwin Spee geheel in stijl van de snowboardster. Hij ontving de prijs samen met Bibians zoon Julian van de vorige winnaar Richard Krajicek.

Overigens hadden de eretitels, een initiatief van sportkoepel NOC*NSF en de NOS, dit keer betrekking op de prestaties in zowel 2021 als 2020. Vorig jaar werden namelijk in verband met het corona geen sportprijzen uitgereikt.