Dijs en Scheperkamp gaan op 1000 meter kopje onder

Schaatsen Redactie

Er werd een slagveld verwacht en dat werd het. Met een balende olympisch kampioen Kjeld Nuis en een van blijdschap huilende Hein Otterspeer, die voorgaande keren steeds mis had gegrepen. Met hem zullen Thomas Krol en Kai Verbij Nederland op de Winterspelen vertegenwoordigen op de 1000 meter. In al dat geweld gingen de schaatsers met regionale roots ten onder. Merijn Scheperkamp redde het niet en dat gold ook voor Wesly Dijs.

Verschillende schaatsers stonden op de vierde dag van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) onder hoogspanning omdat het hun enige kans (nog) was op een olympisch ticket. Zoals Kai Verbij die als nummer drie van de 500 meter in de wachtkamer zat voor Peking. Verbij gooide alles in de strijd en werd tweede in 1.07.48, genoeg voor een hoge plaats in de zogeheten matrix. Op de 1000 meter wordt Nederland de beste kans toegedicht op Olympisch goud en daarom staan de eerste drie hoog in de selectievolgorde. Thomas Krol zegevierde op de 1000 meter in de ijzersterke tijd van 1.07.24.

Het titanengevecht tussen Nuis en Otterspeer werd door laatstgenoemde gewonnen (1.07.52 tegen 1.07.64),  hetgeen betekende dat Nuis vierde werd en dus in Peking zijn olympische titel niet zal verdedigen. Merijn Scheperkamp, de verrassende winnaar van de 500 meter, had een snelle opening maar zag vervolgens Krol in de eerste volle ronde onderdoor komen. In de slotronde gaf hij nog meer terrein prijs. Zijn 1.08.15 betekende de zesde plaats. Wesly Dijs werd achtste in 1.08.69 en krijgt nog een kans donderdag op de 1500 meter.

 

Ireen Wüst

Ireen Wüst gaat voor de vijfde maal naar de Winterspelen. De meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit verwierf een startbewijs voor Peking dankzij haar tweede plaats op de 1500 meter (1.53.88).  De afstand werd gewonnen door Antoinette de Jong (1.53.62). Verrassend derde werd Marijke Groenewoud (1.53.99) die waarschijnlijk de tweede vrouw, achter Irene Schouten, is op de massastart. Ze bleef Melissa Wijfje tweehonderdste voor. Sprintster Jutta Leerdam, al zeker van startbewijzen op de 1000 en 500 meter, ging razendsnel van start, maar stortte in de laatste ronde in.