Dijs en Scheperkamp pakken startbewijs voor World Cups

Schaatsen Redactie

Merijn Scheperkamp en Wesly Dijs mogen de komende winter naar de World Cups. Scheperkamp, lid van schaatsvereniging Zeist, reed ondanks een liesblessure naar de tweede tijd op de 500 meter. De eerste vijf ontvangen een startbewijs. Dijs eindigde als vierde op de 1500 meter, ook dat was genoeg om straks aan de wereldbekerwedstrijden te mogen deelnemen. Op de 1000 meter werd Dijs vijfde en die plaats is twijfelachtig voor een ticket.

Wesly Dijs. Foto: Team Reggeborgh

Scheperkamp had een week geleden in de training een liesblessure opgelopen en reed een tegenvallende eerste 500 meter. Zijn 35.23 betekende slechts de zevende tijd. Met pijnstillers ging het op de tweede 500 meter een stuk beter voor de schaatser van Jumbo-Visma. Hij kwam na 34.88 over de streep, goed genoeg voor plek twee. Verrassende winnaar werd Stefan Westenbroek die eenhonderdste sneller was dan Scheperkamp.

De 1500 meter liep eveneens anders dan menigeen had verwacht. Allrounder Patrick Roest was de snelste in 1.44.62. Hij klopte onder meer specialist Thomas Krol, de olympisch kampioen, die slechts derde werd. Dijs werd vierde, voldoende voor een ticket voor de wereldbekers.

Omdat zowel Scheperkamp als Dijs al een startbewijs  had begonnen ze ontspannen aan de 1000 meter. Op die afstand waren twee prominte schaatsers afwezig vanwege een blessure en wel Kjeld Nuis en Kai Verbij. Omdat er slechts een aanwijsplek is, heeft de selectiecommissie een probleem. Wellicht kiezen ze niemand en gaan gewoon de eerste vijf naar het wereldbekertoernooi. Dat zou goed nieuws zijn voor Dijs want hij werd vijfde. De schaatser uit Soest  mocht al in de eerste rit aantreden en kwam dankzij een sterke slotronde tot een tijd van 1.08.90. Scheperkamp was een fractie langzamer (1.08.92) na een voortvarende start. Hij werd in de slotronde echter ruim gepasseerd door de uiteindelijke winnaar Hein Otterspeer (1.08.39), tweehonderdsten voor de verrassende Joep Wennemars.