Diskwalificatie Dafne Schippers bij NK in eigen stad

Atletiek Roberto Cancian

De verbazing maar ook zeker teleurstelling was afgelopen vrijdagavond hoorbaar maar ook zeker voelbaar na de diskwalificatie van atlete Dafne Schippers bij de Nederlandse Kampioenschappen in haar eigen stad. De ‘oh’ en ‘ah’ geluiden werden al snel opgevolgd door lichte fluitconcerten.

Wat een superavond had moeten worden, met Europees Kampioene Dafne Schippers aan de start van de 100meter op de baan van Maarschalkerweerd, werd een deceptie. Niet alleen voor de atlete zelf maar ook zeker voor het massaal toegestroomde publiek en uiteraard de organisatie zelf.

Even na half zeven in de avond trok Dafne Schippers, op het kunstgrasveld naast het complex, haar sprintjes. De lach op haar gezicht en de oordopjes in de oren. De focus op het gezicht, een geconcentreerde blik maar toch ook de ontspanning. Begeleid door een heuse securityman vond Schippers een half uur later haar weg richting de start waar de halve finale wachtte die haar naar de uiteindelijke finale moest brengen die iets voor negen uur van start zou gaan.

Zo ver kwam het niet voor de atlete van Hellas Utrecht. Veel verder dan het startblok kwam ze niet tijdens de halve finale. Met een valse start verdween ze niet veel later door de zijdeur. ‘Ik ben teleurgesteld maar eigenlijk nog meer verbaasd’, reageerde ze met een grimas op haar gezicht. ‘De blokken stonden niet goed ingesteld’, zei Schippers even later.

 

Het toetje dat eigenlijk al als voorgerecht op de vrijdagavond werd voorgeschoteld, zorgde zodoende voor veel discussie op en rondom de baan. De uit Utrecht afkomstige publiekslieveling Dafne Schippers wilde zo graag haar thuispubliek laten zien dat ze er was maar dat liep dus heel anders dan ze zich had voorgesteld. De mensen die wat later kwamen, zochten tevergeefs naar het sprintkanon. Die was even na half acht in de avond van de baan gestapt.

 

Met twee armen in de lucht en een ongemakkelijke lach, wilde ze niet zo maar de baan af na haar diskwalificatie nadat ze de startblokken te snel verlaten zou hebben. De reactiesnelheid van 0,087 was te snel, dat wist ze zelf ook wanneer het 0,100 moet zijn, maar dat lag wellicht toch aan de mechanica. ‘Ik had er zo naar uit gekeken om in eigen stad te kunnen lopen. Een ideaal moment om mezelf aan de fans te laten zien. Het lopen van records of hele snelle tijden is met het koude weer en de wind niet mogelijk, maar ik wilde vooral genieten. Daarom was ik ook hier.’

 

Het genieten was dan snel bij haar weg, het Dafne effect ging buiten de baan gewoon door. Een bewaker, toegewezen door de organisatie, week niet van haar zijde. Jonge fans die om een foto of handtekening vroegen, wisten door sterk aanhouden dat voor elkaar te krijgen bij de wereldster.

 

Die ster keek later nog even terug op de dag. ‘Ik voelde me goed, had er zin in en wanneer je dan wordt teruggeschoten, denk je: hè, ik kan me mijn laatste valse start niet eens herinneren.’

Het atletiekfeest ging na de deceptie van Schippers ‘gewoon’ door. Jamile Samuel was uiteindelijk net als vorig jaar, destijds was Schippers niet aanwezig, de snelste op de 100meter waarmee ze haar titel prolongeerde.

Lees hier meer over de prestaties van de atleten op het NK atletiek vrijdagavond.