Doesburg en Koot laten zich zien op NK zwemmen

Kort nieuws Zwemmen Peter de Jong

In het tropische Pieter van den Hoogenband-bad hebben de matadoren van Aquarijn zondag 9 april wederom van zich doen spreken. De Utrechtse topzwemmer Jesse Puts was zaterdag al Nederlands kampioen geworden op zijn 50 meter vrije slag en wilde eens kijken waar hij zou komen op de 50 vlinder en de 100 vrij.

Op de 50 vlinder had hij bijna niet meer getraind, desondanks zwom hij in de series de 5e tijd, 24,18, en plaatste zich daarmee voor de finale. In de finale verbeterde hij zich naar een tijd van 24,11 en won daarmee brons, ondanks een opspelende schouder.

Op de 100 vrij evenaarde Puts in de series zijn pr in een tijd van 49.97 en plaatste zich daarmee als 4e voor de finale. Halverwege tikte de ras-sprinter nog als eerste aan in 23.61. In de finale was de puf eruit. Vlak na de finale 50 vlinder werd hij geacht weer te pieken. Dat was te veel van het goede.

Na een lang toernooi waarop hij vier nummers zwom, hield hij het veld tot halverwege bij, daarna vloeide de kracht uit zijn machtige lijf. Als een gewonde krijger tikte hij als achtste en laatste aan in een tijd die niet bij hem past. ‘ik had geen power meer, ik was helemaal leeg.’

In het kielzog van Puts zwom het jeugdig talent Björn Doesburg een dijk van een pr op de 100 vrij. De 14-jarige noteerde een tijd 54.29, en dikke seconde onder zijn oude pr, dat hij vorige maand tijdens wedstrijden in Osnabrück vestigde.

Richelle Koot tenslotte was niet tevreden met haar serietijd op de 50 vrij. Zij zwom de 20e tijd in 26,74. daarmee bleef ze ruim boven haar pr van 26,31. Ze plaatste zich daarmee voor de C-finale. ‘Het liep gewoon niet. Gelukkig heb ik mij  in de finale enigszins kunnen revancheren.’
Trainer Herman van den Berg was tevreden met haar finaletijd van 26,48. ‘Het ging al een stuk rustiger dan in de series, toen kwam ze niet weg.’ Ondanks deze lichte tegenvaller kan Koot terugkijken op een goed toernooi, met twee pr’s op de 50 vlinder en 100 vrij.

Dinsdagavond op deze site een terugblik op het NK.