Domstad Dodgers kampioen eerste klasse B

Honkbal/Softbal Ted Vermeulen

Het eerste mannen honkbalteam van Domstad Dodgers is kampioen geworden in de eerste klasse B van de KNBSB, het derde niveau in Nederland. Het team was superieur in die klasse, want de nummer twee in de eindstand, PSV, verzamelde liefst 10 wedstrijdpunten minder. Dat geeft de Dodgers het recht om een wedstrijd om de landstitel te spelen tegen de kampioen van eerste klasse A, dat werd Alcmaria uit Alkmaar na een beslissingswedstrijd tegen Cromtigers uit Assendelft.

‘Een historisch hoogtepunt voor de club, want niet alleen staat de landstitel bij de eerste klassers op het spel, maar die titel geeft ook nog eens het recht op promotie naar de Overgangsklasse, het niveau waar stadgenoot UVV na de degradatie komend seizoen op acteert.’

 

Familiesport

Training van de Dodgers. Foto: iWebb fotografie / Utrechtse Sportkrant

Dat honk-en softbal familiesporten zijn is bekend. Veelal bevinden zich gezins- en/of familieleden van de spelers langs de lijn van het speelveld, waar bij mooi weer tijdens het kijken naar de wedstrijd de nodige proviand wordt verorberd. De wieg van deze traditie is het beroemde Amerikaanse honkballied “Take me out to the ballgame” uit 1908, dat o.a. door wereldsterren als Frank Sinatra, Esther Williams en Gene Kelly in 1949 in de gelijknamige film werd gezongen.

Ook bij de Domstad Dodgers aan de Admiraal Helfrichlaan in Utrecht is die familiesfeer en de gezelligheid troef. Bij aankomt is het eerste mannenteam hard aan het trainen voor de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap van zaterdag tegen Alcmaria. De pitchers trainen met name in de bullpen en de overige veldspelers slaan zich warm in de slagtunnel. De accommodatie beschikt namelijk nog niet over een lichtinstallatie, hetgeen voor een honkbalvereniging toch wel enigszins noodzakelijk is.

Iets verderop is het zeer sfeervolle clubhuis met aan de zijkant een klimtoestel, glijbaan en een wip voor de allerkleinsten, terwijl zich voor het clubhuis een lange tafel bevindt, die toevalligerwijze geheel bezet is met spelers, die net hun training hebben afgewerkt en gezamenlijk onder het genot van een paar biertjes, de strikes, wides en homeruns bespreken. Binnen wachtten secretaris en aanspreekpunt Jos de Jager, linksfielder Dennis de Wolf, korte stop Pieter Hanraets en (closing) pitcher Joep de Wit om het verhaal van de Domstad Dodgers te vertellen en leiden de nostalgische foto’s aan de wand voortdurend af. Wat is het verhaal?

 

Recht op promotie

Domstad Dodgers wil geen gebruik maken van het recht te promoveren volgens korte stop Pieter ’Wij hebben hier eigenlijk ook niet zo lang over hoeven na te denken. Er zijn een paar redenen, om niet te promoveren. Ten eerste zouden wij in de Overgangsklasse iedere zaterdag en zondag moeten spelen. De Overgangsklasse kent namelijk dubbelprogramma’s in het weekend. We zouden onze selectie dan moeten uitbreiden en dat zien we niet zo zitten. Als de structuur van het wedstrijdschema anders was geweest, bij voorbeeld op donderdagavond en op zondag spelen, dan hadden we er nog over na kunnen denken. Maar wij hebben geen lichtinstallatie, dus zouden we die wedstrijden allemaal ‘uit’ moeten spelen.

Dat brengt onze spelers maatschappelijk in de problemen, want het zijn amateurs, die gewoon een baan hebben. Sommigen zelfs met shift-diensten, dus voor hun wordt dat helemaal geen haalbare kaart. Een ander punt is eigenlijk meer principiëler. Het verschil in niveau tussen eerste klasse en Overgangsklasse is dermate groot, dat je daar kunt spreken van topsport. Dat is niet de doelstelling van onze vereniging. Wij houden meer van breedtesport op het hoogst mogelijke niveau. En dat is voor ons de eerste klasse.’

Dus jullie laten de wedstrijd in Bussum gewoon lopen? ‘Nee, natuurlijk niet’ gilt linksvelder Dennis ‘wij zijn zelfs naar de beslissingswedstrijd van Alcmaria gaan kijken om een indruk van hun spel te krijgen. Wat dacht je waarvoor we vanavond aan het trainen waren? Nee, wij willen er absoluut een echte wedstrijd van maken en die landstitel grijpen. Want die titel kan niemand ons dan meer afnemen.’

Joep de Wit vult aan: ‘bovendien hebben we aan het begin van de competitie afgesproken, dat we voor het kampioenschap zouden gaan. Dan nu ook maar de landstitel’.

Het trio en secretaris Jos de Jager werpen een stille, maar veelzeggende blik naar buiten, waar de hockeymannen en – vrouwen van buurman Zwaluwen Utrecht 1911 op drie verlichte velden aan het trainen zijn, op de vraag van de verslaggever of het niet vreemd is dat de Dodgers een veld zonder lichtinstallatie moeten huren.

 

Winst

Het team uit 1965

En de mannen van trainer/coach Ricardo Brown hielden woord. Zaterdagmiddag werd in de honkbalvallei van HCAW in Bussum na een 6-0 voorsprong in de vierde inning overtuigend met 8-4 gewonnen van de tegenstander uit Alkmaar.

Domstad Dodgers werd op 15 september 1964 opgericht en is van sociale betekenis voor de wijken Oog in Al, Lombok en Kanaleneiland.  Morgen meer over de talloze activiteiten, die de vereniging ontwikkelt, om het verblijf bij de Dodgers zo aangenaam mogelijk te maken.