Domstad knokt voor lijfsbehoud

Tennis Peter de Jong

TC Domstad speelt dit seizoen in de hoofdklasse van de tenniscompetitie, de een na hoogste klasse na de eredivisie. Tegen het Roermondse RTC NIP nam de Utrechtse Sportkrant een kijkje op het Utrechtse tennispark. Het is winderig, fris en regelmatig schijnt een zonnetje. Typisch april-tennisweer. De toeschouwers met een warme jas, de spelers in korte broek en shirt.

Domstad speelt op een prachtig park aan de boorden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Staand op het balkon van de op de 1e verdieping gelegen kantine heeft men een prachtig uitzicht op de verrichtingen van de tennissers, terwijl verderop een schip passeert. Geen idealer omgeving om met de benen gestrekt te mijmeren. Maar daarvoor waren we niet gekomen. Wie en wat is Domstad 1 gemengd?

Domstad speelde vorig jaar nog in de eerste klasse en werd daarin tweede.

Doordat er een team in de hoofdklasse uitviel, werd Domstad door de bond uitgenodigd te promoveren. Hetgeen geschiedde.

Vorige week werd de competitie geopend in Rotterdam tegen TC Victoria. Er werd weliswaar verloren met 5-3, maar dat was geen schande tegen een ploeg die vorig seizoen het kampioenschap op een set na miste. Deze paasmaandag stond het Roermondse RTC NIP klaar voor een tweede proeve van bekwaamheid. De Utrechtse Sportkrant schoof aan bij de damesdubbel en praatte met een van de sterkhouders van het team, Philippe Brand.

Brand mag zich dit jaar de beste tennisser van Utrecht noemen, na zijn overwinning bij de Utrechtse tenniskampioenschappen, waar iedere Utrechter aan mee kon doen. Hij is van oorsprong Limburger en is in verband met werk (investment analist) en vriendin in de Domstad komen wonen.

Vroeger droomde hij ervan een echte tennistopper te worden. In Limburg kon hij gelijk goed mee, vrij snel stond hij in de top 10 bij de junioren. Zijn leven was gevuld met tennis en hij werd zelfs nationaal indoorkampioen onder 18. Na het afronden van de havo probeerde hij twee jaar lang full time voet aan wal te zetten in het professionele wereldje en ging Future-toernooien spelen.

‘Je moet tegen teleurstellingen kunnen. Duizenden spelers proberen hun geluk. Om een beetje rond te kunnen komen moet je bij de eerste 250 staan. Om daar te komen is een traject van jaren. De jongens die nu doorbreken zijn rond de 25 en die zijn al heel lang bezig. Je speelt eerst vaak kwalificatie, met 64 spelers. Dan nog eens het hoofdtoernooi, waar er maar een kan winnen.

Je speelt dertig toernooien per jaar. Als je de eerste ronde ergens in Afrika wordt uitgeschakeld, dan moet je daar wel tegen kunnen. Het niveau is erg omhoog gegaan. Vroeger rolden spelers gemakkelijker door naar de top. Tegenwoordig breken ze steeds later door. Overal op de wereld wordt er getennist. Het is nu ook fysiek zwaarder, vroeger werd er alleen zoveel mogelijk getennist, nu zijn spelers al op jonge leeftijd in de weer met conditie- en krachttraining.’

Na twee jaar stopte hij. ‘Ik had het gevoel niet goed genoeg te zijn. En had ook niet de financiële middelen om elke week te spelen. Zonder een goede sponsor is het lastig. Maar het is een mooie tijd geweest. Daarna ben ik gaan studeren en nu kijk ik op een mooie tijd terug.’

De liefde voor het tennis is gebleven. Naast zijn optreden bij Domstad speelt hij vanaf mei samen met zijn broer in de Duitse competitie, bij LTC Lindhof (Düsseldorf). ‘Dat is goed te combineren. Op zaterdag in Duitsland twee partijen en op zondag twee hier.’

 

Lijfsbehoud

Hoe zit het met het team? ‘Om goed beslagen ten ijs te komen in de hoofdklasse hebben we er dit jaar drie spelers bij gekregen. Thijs Buur is er een jaartje tussenuit geweest en Victor van Ruissen en Stefanie Gomperts zijn overgekomen van Shot uit Zeist. Het team traint drie keer in de week. We gaan voor lijfsbehoud.

In Rotterdam konden we vorige week goed meekomen. Maar het is moeilijk te zeggen, want er spelen ook buitenlanders in de competitie, die alleen een deel van de competitie meedoen.

Bij de tegenstander spelen vandaag ook twee spelers die maar drie keer meedoen. Die krijgen betaald. Dat is eigenlijk een vorm van competitievervalsing. Bij ons is het hobby, we werken er gewoon naast. Alleen Victor en Eva gaan vol voor het tennis’.

Even later stelt Eva Vedder zich voor. Ze is 17, komt uit Kortenhoef en is op haar zesde begonnen met tennis. Ze speelt nu voor het 5e jaar bij Domstad. Ze zit in het examenjaar van het gymnasium, in vier vakken. De andere vier wil ze volgend jaar halen, zodat ze ondertussen zo veel mogelijk kan trainen.

Sinds augustus traint ze twee dagen in de week in België, bij de Kim Clijsters Academy. ‘Het doel is uiteindelijk de beste van de wereld te worden. Volgende week ga ik naar Roemenië voor een toernooi. Dat kan ik combineren met de competitie hier, de finale daar is op zaterdag. Het gaat steeds beter, twee weken geleden heb ik de kwartfinale bij een toernooi in Spanje gehaald.

Na de competitie ga ik er vol voor. We mikken erop om mee te doen bij de junioren bij de US open eind augustus. Maar dan moet ik eerst nog wat stijgen op de wereldranglijst. In november word ik 18, dan is het tijd om in het profcircuit mee te draaien. Ik kijk ernaar uit!’

 

Gelijk op

De wedstrijd dan. Die gaat volkomen gelijk op. De 17-jarige Belgische huurling van RTC NIP, Zizou Bergs (1868e op de ATP-ranglijst) wint al zijn drie partijen. Bij Domstad, waar een ieder twee partijen speelt, wordt in elke categorie een keer winst geboekt. Philippe Brand en Eva Vedder winnen hun single, Vedder en Stefanie Gomperts (veertig-plus en een dijk van een dubbelaar) de damesdubbel en Brand en Gomperts de mixed.

Domstad heeft even aan de overwinning mogen ruiken. Nadat Brand en Gomperts heel gemakkelijk hun mixed hadden binnengeslagen, ontspon zich een gevecht op centre court in de andere mixed. In een mooie partij met fraaie rally’s pakten Jelte Loomans en Thijs Buur de eerste set met 6-3, en verloren de tweede net aan in de tiebreak.

De supertiebreak moest de beslissing brengen in de partij, maar ook in de einduitslag. Bij winst zou Domstad met 5-3 winnen. Het mocht niet zo zijn, in de meeslepende tiebreak werd het uiteindelijk 14-12 voor de gasten. Einduitslag 4-4.

Voor wie eens een kijkje wil nemen bij Domstad aan de Kennedylaan, de KNLTB heeft de volgende thuiswedstrijd geprogrammeerd op 7 mei aanstaande, tegen TV Heerhugowaard, aanvang 10 uur.