Terwijl de zon langzaam achter de bomen verdwijnt, is het tijd voor een schoonmaakbeurt van de ijsbaan. Foto's Roberto Cancian / Utrechtse Sportkrant.

Doornsche IJsclub bezorgt talloze schaatsliefhebbers onvergetelijke dag

Schaatsen Roberto Cancian

Het was vorige week vrijdag een schitterende dag in Doorn. Er kon namelijk geschaatst worden bij de Doornsche IJsclub. Met man en macht was er donderdagnacht op het IJsbaanlaantje 1 gewerkt om het ijs in orde te krijgen voor een onvergetelijke dag. En dat werd het vrijdag 6 januari ook.

In de middag bezochten ruim 1000 mensen de baan die door liefst 40 vrijwilligers ‘schaatsklaar’ was gemaakt. ‘Wij hebben in ploegendiensten gewerkt om het ijs in orde te krijgen’, gaf een trotse voorzitter Auke Porte tegen het einde van de middag aan.

Met een tevreden glimlach nam hij de complimenten in ontvangst van de bezoekers nadat hij even daarvoor had omgeroepen of de mensen zo vriendelijk wilden zijn om de baan te verlaten. Het was het tijdstip om de baan te sluiten.

Maar al snel werd er, met een schuin oog naar de barometers, aangegeven dat om 19.30 uur het ijs weer groen licht kreeg. ‘We zijn gisterenavond al begonnen met iedere keer een dun laagje ijs aan te brengen en dat hebben we ieder half uur herhaald’, keek Porte terug.

Het zwart van de onderliggende skeelerbaan kreeg een steeds dikker wordende witte gloed en in de ochtend kon het sein ‘It giet oan’ worden gegeven. ‘Fantastisch toch’, gaf een nuchtere voorzitter aan. Waarmee de ‘Doornsche’ één van de eerste natuurijsbanen van de provincie had.

Jane Wouters, afkomstig uit Driebergen, schaatste haar laatste rondje met de tweeling Matthijs en Maurits. ‘Echt heel leuk, we gaan nu naar huis om even wat te eten maar komen vanavond weer lekker terug’, keek ze al voor uit. Ook de Duitse Fiona was in haar nopjes. ‘Fantastisch om zo onder de open hemel te mogen schaatsen. Ik kom oorspronkelijk uit Kassel en daar hebben we kunstijs waarop we schaatsten, maar dit is heel bijzonder wat ze hier …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen en de foto’s van de dag te zien? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.