Dramatische aftocht Annemiek van Vleuten na val in Giro Rosa

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten zal dit jaar de Giro Rosa niet voor de derde keer winnen. De leidster in de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen kwam donderdag vlak voor de finish ten val en brak daarbij haar pols. Gevreesd moet worden dat er tevens een streep gezet kan door het WK dat over een week begint. Van Vleuten had de roze trui stevig om haar schouders dankzij een overwinning in de tweede etappe. Ook Marianne Vos smakte tegen het asfalt.

Van Vleuten lag op koers voor haar derde eindzege in de Ronde van Italië voor vrouwen. Als beste klimster van het peloton gloorden zelfs nog enkele etappezeges. Zo’n 500 meter voor de finish van de zevende etappe werd het eerste peloton opgeschrikt door een valpartij. Voornaamste slachtoffer was Van Vleuten. Ze ging nog wel op de fiets over de finish, maar haar sombere gezicht sprak boekdelen. Ze schudde haar hoofd en gaf aan te vrezen voor een polsbreuk. In het ziekenhuis bleek haar vermoeden juist. Ze heeft haar linkerpols gebroken en zal in de laatste twee etappes niet meer van start gaan. Ook de hoop op prolongatie van haar wereldtitel op de weg vervloog in de straten van Maddaloni.

De rit werd gewonnen door Lotte Kopecky. De Belgische zag haar kans schoon doordat Vos, die al drie etappes had gewonnen, bij de crash betrokken was. Overigens vielen haar verwondingen mee. Floortje Mackaij uit Woerden werd tiende.

Van Vleuten had in het algemeen klassement een voorsprong van bijna twee minuten op de Poolse Niewiadoma. Anna van der Breggen stond derde op 2.03.

 

Ellen van Dijk

Nu Annemiek van Vleuten vrijwel zeker niet naar de WK zal gaan is de kans groot dat Ellen van Dijk alsnog zal starten in de individuele tijdrit. De Woerdense was afgevallen omdat slechts twee rensters van Nederland mogen deelnemen in deze discipline. Naast Van Vleuten was ook Anna van der Breggen aangewezen door bondscoach Loes Gunnewijk.