Drie disciplines op de prestigieuze Maarsbergen International Horse Trials

Paardensport Peter de Jong

Deze dagen worden voor de 15e keer de Maarsbergen Horse Trials gehouden op landgoed Maarsbergen. Deze prestigieuze wedstrijd heeft sinds 2011 ook een internationale status, zodat de toeschouwer ook de buitenlandse topcombinaties kan aanschouwen. Dit jaar wordt er gereden in vijf internationale klasses, waaronder die van de pony’s.

De wedstrijd maakt deel uit van een nationale cyclus van zes wedstrijden, waarbij de winnaar van het klassement een prijs krijgt van de hoofdsponsor Schaap en Citroen. Een van de bekende Nederlandse ruiters is Alice Naber Lozeman, die ook lid was van het Olympisch team in Rio en recent nog in het Engelse Badminton reed, de zwaarste wedstrijd ter wereld.

Op het terrein staan 200 stallen om de viervoeters te huisvesten. Met daaromheen een ruiterdorp, afgesloten voor het publiek.

 

Het programma

Eventing is te vergelijken met triatlon of het allroundschaatsen: ruiter en paard rijden niet alleen de dressuur, maar springen ook op een parcours en rijden een cross country. Allemaal op Maarsbergen, het landgoed van eigenaar en bewoner, de familie Van der Goes. Wilhelmina van der Goes is zelf ook een fanatiek eventing ruiter en rijdt derhalve een thuiswedstrijd.

Nu valt dat laatste ook wel weer mee, aangezien de hindernissen er niet permanent liggen, maar alleen speciaal voor deze wedstrijd zijn neergelegd. Daarvoor is de gerenommeerde parcoursbouwer Eric Sommers uit Engeland ingehuurd, die zoveel mogelijk gebruik heeft gemaakt van de natuurlijke elementen in het terrein.

Woensdagmiddag 28 juni om 12 uur is het evenement van start gegaan met de opening van de stallen en de veterinaire keuring. Vanaf donderdag verschijnen de paarden ten tonele voor de discipline dressuur; de proeve waarbij de ruiter aan de jury mag laten zien in hoeverre het paard gehoorzaam is. Daaraan vooraf presenteren ruiter en paard zich nog een keer in een jaren 30-filmsettting aan de gebolhoede jury voor een laatste keuring, voor de toets of het paard ‘fit to compete’ is.

Vrijdag kent een volle agenda, dan wordt er ook gesprongen en kan er worden genoten van de cross country, waarbij de toeschouwer zich kan neervlijen rond het parcours en genieten van voorbij dravende en springende paarden en ruiters, dwars door het idyllische land van Maarsbergen.

Kosten noch moeite zijn gespaard om er een mooi evenement van te maken voor de bezoeker. Zo is er vanaf zaterdag een kinderboerderij waarin de jonge bezoekers kunnen knuffelen met de dieren van het landgoed en pannenkoeken kunnen eten. Ook de autoliefhebbers komen aan hun trekken, aangezien er op de zaterdag classic cars op het landgoed te bewonderen zijn. Hun coureurs nemen deel aan de Sint Joris Rally.

 

Organisatie

Anja Zandbergen is de lid van het bestuur die dit evenement bestiert. ‘Er zijn circa 180 paarden ingeschreven. Het is nog even afwachten of ze allemaal komen, sommige paarden worden ziek of zijn geblesseerd. Soms nog tijdens het vervoer. Gisteren ontving ik nog een afmelding van iemand die zijn paard acuut had moeten laten inslapen. Triest, maar zulke dingen gebeuren. We verwachten hier amateurs, maar ook professionele ruiters die meerdere paarden berijden. De topruiters rijden hier uiteraard voor de overwinning, maar daarnaast zijn de toppaarden ook interessant voor de verkoop.

Op een evenement als het onze zie je dan ook investeerders die die paarden komen bekijken. Als organisatie staan wij daarbuiten. Eigenaren van een goed paard huren een goede ruiter in om het paard te berijden. Hoe beter de prestaties zijn, hoe meer de paarden waard worden. Er is uit het buitenland heel veel belangstelling voor de Nederlandse paarden.’

 

Is dat niet frustrerend voor een ruiter? Het toppaard Totilas is ook op zijn top verkocht aan de Duitse stal Shockemohle, en heeft daarnaast niets meer gepresteerd met zijn nieuwe berijder.

‘Nee, de ruiter is in de top ook een professional, die ervoor wordt betaald om goede paarden te berijden. Totilas is een ook wel bijzonder verhaal, dat wordt een keer in de 50 jaar geboren. Er zijn een heleboel mensen in de paardensport die hun geld verdienen met het opleiden en verkopen van paarden. En daarnaast heb je ook de deelnemers die het paard achter het huis hebben staan en hun paard nooit zullen gaan verkopen.

Afgezien van het commerciële aspect kan ik je wel vertellen dat ruiters heel veel band hebben met hun paard. Zij zijn zeven dagen in de weer met die beesten, ze berijden hem iedere dag een uur of twee en geven dagelijks vier keer per dag voer. Sommige ruiters laten de paarden niet grazen maar laten ze uit de hand eten, om blessures te voorkomen. Het is echt een twee-eenheid, ruiter en paard. Als een ruiter de stal betreedt, begint het paard vaak al te hinniken. Het doet een ruiter altijd zeer als zijn paard verkocht wordt.

Maar het is ook hun werk. Ook de eigenaren zijn niet louter bezig met geldelijk belang, ook zij zijn gek met paarden. In deze sport gaat het paard boven alles. Vooral in de eventingsport, omdat ruiter en paard zo intensief met elkaar trainen. Je zal zien dat de ruiters ‘s morgens eerst naar hun paard gaan en dan pas zelf gaan ontbijten. De paarden zijn over het algemeen zo mak als een lammetje bij hun ruiter, ze schommelen er rustig achteraan.’

Anja heeft zelf ook gereden. Maar met kinderen en werk is het niet langer te combineren. Haar laatste paard stortte dood neer na een hartinfarct. ‘Een natuurlijk einde van mijn rijdersbestaan. Ik rijd nu lekker op de racefiets. Maar de liefde voor het paard raak je nooit kwijt.’

 

Is het kasteel Maarsbergen eigenlijk nog te bezichtigen?

Nee joh, daar wonen gewoon mensen in. De familie van der Goes zijn echte paardenliefhebbers. Zij zijn begonnen met een klein crossje, nu is het een mega-evenement geworden. Niemand verdient er iets aan, het evenement draait volledig op de 150 vrijwilligers. En de familie zijn de hardste werkers.

 

Bezoek aan de Maarsbergen Horse Trials

De toegang tot de Maarsbergen Horse Trials is gratis. Mocht u zelf in het bezit zijn van een classic car, dan nodigt de organisatie u van harte uit de bolide zaterdag op het hoofdterrein te parkeren. Uiteraard wordt de catering op het evenement niet vergeten en zijn er ook aanbieders op het terrein van met de paardensport gelieerde artikelen. Voor elk wat wils.