Drie nationale jeugdtitels voor alpineskiër Mees Clausing

Skiën Redactie

De 13-jarige Mees Clausing uit Hagestein heeft op het Nederlands jeugdkampioenschap alpineskiën in Sankt Johann – Alpendorf drie gouden medailles gewonnen in zijn categorie onder 14. Dankzij die prestaties kwalificeerde hij zich tevens voor een tweede internationale A-wedstrijd, de Pinocchio sugli Sci in het Italiaanse Abtone op 23 en 24 maart.

Terwijl de meeste leeftijdgenoten in Nederland genoten van de voorjaarsvakantie was Mees samen met Ski Racing Development team (voorheen genaamd Ski Racing Discovery) volop in voorbereiding in Oostenrijk om zijn titel op de reuzenslalom te verdedigen. ‘De trainingen gingen al lekker en ook tijdens internationale wedstrijden in Slowakije en Tsjechië haalde ik het podium. In Vratna werd ik tweede op de reuzenslalom en in Ricky derde op de slalom en tweede op reuzenslalom. Ook op Pokal Loka, een A-wedstrijd in Slovenië, liet ik een aantal goede bochten zien. Dat geeft zelfvertrouwen.’

Toch verraste het hem dat hij op het NK jeugd niet alleen een goede reuzenslalom maar zo’n goede slalom skiede. ‘In de eerste run zette ik zelfs de eerste tijd neer bij scholieren 2 en in de tweede run de derde tijd. Naast het goud in mijn eigen categorie behaalde ik de tweede plek onder 16. Dankzij de beide overwinningen, op de reuzenslalom en de slalom, won ik dit jaar ook voor het eerst het combiklassement in mijn leeftijdsgroep.’

Samen met acht andere Nederlandse ski-racers trainde hij van de week in Oostenrijk als voorbereiding op de wedstrijden in Italië. Mees: ‘Dit is echt een serieuze wedstrijd. Het niveau ligt net weer iets hoger dan in Pokal Loka waar ik top-10 skiede (negende plaats slalom en achtste plaats reuzenslalom). Waar ik in dit veld eindig? Ik zie het wel, het belangrijkste is dat ik mij verder blijf ontwikkelen.’