Drie opwindende weken voor Lennard Hofstede in de Giro

Wielrennen Hans van Ommeren

Lennard Hofstede staat aan de vooravond van drie opwindende weken. De 23-jarige Veenendaler maakt zijn debuut in de Giro d’Italia en hoopt zondag 27 mei in Rome een feestje te kunnen vieren. Kopman Tom Dumoulin van Team Sunweb moet dan definitief de roze leiderstrui in zijn bezit krijgen en zijn triomf van vorig jaar prolongeren.

Hofstede heeft de komende weken maar een opdracht: in alles Dumoulin bijstaan. Eten en drinken halen tijdens de koers, hem uit de wind houden en in geval van pech in uiterste nood zijn fiets afstaan. Het is het werk van een knecht in het wielrennen en de uitverkorenen doen dat zonder morren. Een eventueel succes van de kopman straalt ook op hen af, beseffen de waterdragers, en niet iedereen is nu eenmaal geschikt voor het kopmanschap.

Dumoulin wel, dat heeft de Limburger vorig jaar bewezen. Ondanks een grote boodschap waarvoor hij van de fiets moest en in het gras de achterstand met tientallen seconden zag toenemen, werd Dumoulin de eerste Nederlandse man die de Italiaanse ronde op zijn naam schreef.

Al in de straten van startplaats Jeruzalem hoopt Dumoulin vrijdag het roze tricot te kunnen veroveren. De heuvelachtige proloog van 9,7 kilometer lijkt hem op het lijf geschreven, al dient hij wel met onder meer Chris Froome af te rekenen. Volgens velen zou de Brit niet eens aan de start mogen verschijnen in de Giro omdat hij vorig jaar betrapt is op een veel te hoge concentratie salbutamol in zijn bloed (tegen inspanningsastma). Die overtreding is echter nog altijd in onderzoek en omdat een voorlopige sanctie van de internationale wielrenunie UCI is uitgebleven, mag Froome formeel gewoon starten. Of hij in het wielergekke Italië op veel aanmoedigingen mag rekenen valt te betwijfelen, al zijn ze in dat land wel vertrouwd met dopingzondaars.

 

Vertrouwen

Hofstede, geboren in Poeldijk en huisgenoot van Dylan van Baarle in Veenendaal, zal de soap rond Froome een worst zijn. Hij reed vorig najaar zijn eerste grote ronde, in de Vuelta stond hij Wilco Kelderman bij totdat hij halverwege ziek werd. Zijn voorjaar was ondanks een goede overwintering licht belabberd, deels het gevolg van een te zware inspanning in de Strade Bianche.  Alleen in de Ronde van Vlaanderen liep het lekker totdat Hofstede voor de Muur van Geraardsbergen lek reed.

Dat hij in zijn tweede seizoen bij Sunweb mee mag naar de Giro is een teken van vertrouwen bij de ploegleiding. Het team van Sunweb bestaat behalve uit Dumoulin en Hofstede uit de Nederlanders Laurens ten Dam, Sam Oomen en Roy Curvers. De Amerikaan Chad Haga, de Australiër Chris Hamilton en de Belg Louis Vervaeke completeren de acht man sterke equipe.

Bij LottoNL-Jumbo ligt voor Jos van Emden, met De Volharding vorig jaar Nederlands clubkampioen, het accent op de allereerste dag. Hij hoopt stiekem Dumoulin naar de kroon te kunnen steken in de proloog en zodoende het roze te kunnen pakken. Vorig jaar was Van Emden de sterkste in de tijdrit op de slotdag van de Giro. De openingsrit wordt op 4 mei live uitgezonden door Eurosport vanaf 12.30 uur.