Drie weken afzien in Italië maar Lennard Hofstede heeft genoten

Wielrennen Hans van Ommeren

Geen roze trui dit jaar, toch tevreden gezichten in het kamp van Team Sunweb zondagavond na de laatste meters in de Giro d’Italia. Dat gold ook voor Lennard Hofstede. De 23-jarige Veenendaler had voor het eerst een grote ronde uitgereden – hij was vorig najaar ziek afgestapt in de Vuelta – en een schat aan ervaringen rijker.

Dat kopman Tom Dumoulin moest buigen voor Chris Froome, het was niet anders. Of de zege van de Brit ook over een jaar nog in de boeken staat, is onduidelijk. Tegen Froome loopt al maanden een onderzoek omdat hij in de Vuelta betrapt is op een veel te hoge concentratie salbutamol, een middel tegen inspanningsastma. Menigeen oordeelde dat hij niet eens van start had mogen gaan in de Giro.

Dumoulin koopt daar op dit moment niets voor en dat geldt ook voor zijn helpers van Team Sunweb.

Hofstede heeft de Limburger gedurende drie weken bijgestaan in de vroege uren van de etappes. Wanneer het hooggebergte opdoemde zat het werk van de jonge Veenendaler erop, hij hoefde alleen nog maar op tijd binnen te komen. Zijn eindklassering, 144ste op ruim 5 uur en een kwartier van Froome, was dan ook louter van belang voor de statistieken. Het was ook voor Hofstede drie weken afzien geweest en dat hij zondagavond (veilig) de eindstreep haalde in Rome, was een compliment waard.

 

Monte Zoncolan

Een bijzondere ervaring was ruim een week geleden de beklimming van de Monte Zoncolan. Hofstede had genoten. De Veenendaler was onder de indruk van de duizenden tifosi die de flanken van de beruchte berg hadden bevolkt. ‘Het is toch wel gaaf zoals het wieltennen hier leeft,’ zei hij tegen Eurosport, dat de Giro gedurende drie weken van minuut tot minuut live uitzond.

Hofstede, die aan zijn tweede seizoen bij Sunweb bezig is: ‘Ik ben de dag van de Zoncolan redelijk doorgekomen. De eerste klim had ik goed overleefd, op de tweede moest ik er af en kon vervolgens relatief rustig naar de streep. Al moet je op de Zoncolan toch doortrappen.’

Op dat moment geloofde de Veenendaler nog steeds in de kansen van zijn kopman. ‘Yates is tot dusver outstanding, maar heeft nog nooit een grote ronde gewonnen. We gaan het zien hoe hij zich in de derde week houdt.’

Hofstede bleek over een vooruitziende blik te beschikken want in de negentiende etappe zakte de Brit volledig door het ijs en verloor 38 minuten. Helaas voor Sunweb en eigenlijk heel Nederland moest ook Dumoulin ruim drie minuten toegeven op de herrezen Froome die uiteindelijk zijn derde achtereenvolgende grote ronde wist te winnen.

 

Giro d’Italia 2018

Algemeen klassement:

 

1. Chris Froome (Engeland)

2. Tom Dumoulin (Nederland)

3. Miguel Angel Lopez Moreno (Colombia)

9. Sam Oomen

12. Wout Poels

23. Robert Gesink

35. Laurens ten Dam

41. Maurits Lammertink

50. Koen Bouwman

99. Jos van Emden

114. Bert-Jan Lindeman

121. Danny van Poppel

128. Roy Curvers

137. Boy van Poppel

144. Lennard Hofstede

 

Puntenklassement: 1. Elia Viviani (Italië).

Bergklassement: 1. Froome.

Jongerenklassement: 1. Lopez Moreno.

Ploegen: 1. Sky.