Driehonderd jeugdigen strijden om Wijkse judo-eer

Judo Frank Brouwer

Voor de tiende keer werd er in de hal van Judo Duurstede gestreden om het Wijkse Open. Driehonderd jeugdigen van bijna dertig verenigingen uit het hele land gooiden en smeten elkaar over de enorme judomat. In Wijk bij Duurstede ligt één van de grootste vaste judomatten van Nederland. Judo bij Duurstede is de gezonde gastheer van jaarlijks twee grote toernooien.

Het Frans Odijk toernooi van december is met zeshonderd deelnemers verdeeld over twee dagen en deelnemers uit de A Klasse het grootste. Voor de jongeren is het Wijkse Open ook een mooie gelegenheid om wedstrijdervaring op te doen.

‘Daarnaast doen we ook witte en gele banden-toernooien, dat zijn toernooien tot honderd deelnemers. Maar die hoef je niet bij de bond aan te melden’, zo begint Dirk van Driel, een van de vrijwilligers achter het toernooi. Tijdens het Wijks Open strijden jongeren in vier blokken om de hoogste eer. De deelnemers komen uit alle windstreken. Van Driel: ‘De verste komen helemaal uit Monster in het Westland. Verder komen deelnemers uit steden zoals Amsterdam, Nijmegen uit de sportschool van Marvin de la Cruz. De drievoudig Nederlands kampioen uit Arnhem is er vandaag ook.

Voor de jeugdigen van tien tot vijftien jaar zijn toernooien zoals deze belangrijk. Van Driel: ‘De kinderen krijgen bij ons op de club natuurlijk trainingen, daarin onderscheiden we twee soorten. Naast de reguliere training, zijn er wedstrijdtrainingen en als ze dan een tijdje in de club bezig zijn, is het gewoon leuk om tegen andere tegenstanders te gaan strijden. Daar leren ze ook weer meer van en zo komen ze verder.

Bijna wekelijks gaan zo de Nederlandse judoka’s ergens in Nederland naar een toernooi. Judo Duurstede is met zo’n 250 leden een gezonde vereniging, waar talentontwikkeling belangrijk is. Van Driel: ‘We werken bijvoorbeeld samen met de school van Theo Meijer in Amersfoort.

Talentjes vanuit Wijk krijgen de mogelijkheid om zich daar door te ontwikkelen. Zo groeiden de gebroeders Fin en Melle van Daatselaar al naar landelijk niveau. Die trainen inmiddels ook op Papendal, waar de nationale top bij elkaar komt. Daar zijn we enorm trots op en het mooie is, dat de familie nog steeds betrokken is bij onze club.’

Naast Judo bij Duurstede worden de Wijkse judomatten ook regelmatig voor nationale zaken gebruikt. Van Driel: ‘Er zijn maar weinig vaste judomatten van deze grote in ons land en door onze centrale ligging geeft de Nederlandse Vereniging van Judo Leraren hier alle trainingen en zijn ook de landelijke clinics voor schooljudo-docenten hier.

Ook alle examens voor zwarte band en hoger hebben hier plaats. Onze hal wordt dus door veel judoka’s goed gebruikt.’


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen? Bestel deze editie!