Droogte

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

We zijn het kwijt, we weten het niet meer. Zelfs die eindeloze stoet talking heads van de tv maakte zichzelf belachelijk. Het ging vooraf eindeloos over Janssen of Dost, niet over Bulgarije. Daarover werd lacherig gedaan.

In de vorige periode van langdurige droogte wisten we ook niet hoe het moest. En toen kwam Cruijff, die wees de weg. Ineens konden we

Pim van Esschoten

wél de hele wereld aan. En we gingen de aardbol rond aan zijn hand, vol bravoure en prachtig voetbal. Toen Cruijff ermee ophield, voetbalden zijn opvolgers in zijn geest voort of werden coach en predikten hetzelfde voetbal, min of meer.

De Hollandse School was een exportproduct. De grootste voetballanden gaven hoog op over ons en vroegen zich af hoe het toch kon dat zo’n klein landje steeds weer topvoetballers voortbracht. Het leek of die bron nooit opdroogde.

Bij een denkbeeldige wandeling door Utrecht valt het al op. Je kunt zo de plekken aanwijzen waar die topvoetballers vandaan kwamen. Oudwijk (Van Hanegem), Sterrenwijk (Vanenburg), Maasplein (Wouters), Herderplein (Van Basten), Thorbeckelaan (Sneijder). Laat ik de weergaloze Robbie de Wit niet vergeten. Allemaal Utrecht, niet meer dan een stipje op de wereldkaart. Berlijn is ook 030 en een miljoenenstad, maar kan niet tippen aan ons rijtje uitzonderlijke talenten.

Die tijd van overvloedige regen die vloeide over vruchtbare akkers is voorbij. Ook in Utrecht. De nieuwe droogte trad jaren geleden al in, maar dat wilden we niet zien. Het WK van 2014 strooide ons zand in de ogen. Niks aan de hand, dachten we. Daarna gingen we van afgang naar debacle en nog erger.

Zaterdag zat de hele teloorgang in dat ene, hopeloze schot van Wesley Sneijder, huizenhoog over het Bulgaarse doel. De gedachte aan een kogel in de bovenhoek was er nog, maar de beentjes deden het niet meer.

Verval is iets wonderlijks. Het is er altijd of het nu gaat om de riolering, de schoorsteen of het nationaal voetbalelftal. Alleen onderhoud helpt. Maar bij het inpassen van nieuw talent zit het niet mee. Strootman is nu eenmaal geen Van Hanegem, Dost lijkt in niets op Van Persie. Beter hebben we niet.

We gaan rapporten schrijven, nieuwe bondscoaches aanstellen, bobo’s de schuld geven, het kunstgras verwijten maken, alle voormalige keepers uit de technische staf gooien en analyseren tot we een ons wegen. Het zal wel.

Deze droogte houdt nog jaren aan.

 

Klik hier voor alle columns van Pim van Esschoten.