Drukke winterperiode Lars van der Haar en Puck Pieterse

Veldrijden Redactie

Veertien wereldbekermanches telt het veldrijden dit seizoen. Met daarbij de klassementen van de Superprestige, Exact en de X2O-trofee plus nog wat ‘losse’ crossen zoals de Nacht van Woerden en het is duidelijk dat de helden van zand en modder aan de bak moeten. Het heeft geleid tot gemor, niet in de laatste plaats vanwege het vele gereis. Met Lars van der Haar en Puck Pieterse heeft de regio Utrecht twee coryfeeën die op het wereldpodium meestrijden.

Meer nog dan in andere jaren drukt op organisatorisch gebied België zijn stempel op deze wielerdiscipline. Op een veldritkalender wordt keurig de Nacht van Woerden (25 oktober) vermeld. Alleen is de samensteller een beetje de weg kwijt. Achter Woerden staat (Bel), terwijl de vestingstad toch echt in hartje Nederland ligt.

In Nederland is Rucphen afgehaakt in de wereldbekercyclus , terwijl Gieten niet meer behoort tot het klassement van de Superprestige. Sterker, in Gieten is er helemaal geen veldrit meer van internationale allure. Vooral dat laatste hakt er in bij crossliefhebbers met een historisch besef. De organisatie verklaarde dat ze aan het lijntje gehouden werd door Flanders Classics, een grote commerciële speler binnen de cyclocross. 

Belgische ploegen

De beste veldrijders van Nederland worden steevast ingelijfd door Belgische ploegen als Baloise Trek Lions (Lars van der Haar), Alpecin-Deceuninck (Puck Pieterse), Pauwels Sauzen, 777 en Crelan. Wie zijn de cracks uit de regio Utrecht? Eigenlijk dezelfde twee als vorig seizoen. Van der Haar (31) en Pieterse (20) behoren tot de wereldtop, al is de jonge Amersfoortse in feite nog een belofte. Alleen zijn er voor die categorie geen aparte wedstrijden, behalve dan het WK en EK. Dus rijdt Pieterse gewoon mee met de elitevrouwen en is ook daar ondanks de moordende concurrentie uit eigen land steevast een podiumkandidaat.

Pieterse heeft een succesvolle periode op de mountainbike achter de rug. Ze werd Europees kampioen bij de beloftevrouwen en veroverde zilver in die categorie op het WK. Vorig jaar beleefde ze haar doorbraak in het veld. Ze eindigde als derde in het wereldbekerklassement overall en was de beste in het klassement van de vrouwen U-23. De Amersfoortse met de rossige krullen won zilver op het EK voor beloften en werd zelfs wereldkampioen in dezelfde categorie.

Pieterse laat de eerste crossen dit seizoen aan zich voorbijgaan. Ze steekt niet de oceaan over voor de wereldbekermanches in Waterloo en Fayetteville, maar duikt naar verluidt het veld in op 23 oktober voor de wereldbeker in Tabor. Aan het Tsjechische parcours bewaart ze goede herinneringen, ze werd er vorig jaar tweede bij de elitevrouwen.

Van der Haar deed het in Tabor zelfs nog iets beter. Hij troefde een heel bataljon Belgen af en boekte een van de mooiste triomfen in 2021. Ook de internationale kampioenschappen verliepen crescendo voor de taaie lichtgewicht uit Woudenberg. Hij werd Europees kampioen en pakte op het WK de bronzen medaille.

Titeltoernooien

Voor Van der Haar ligt de focus dit jaar opnieuw op de grote titeltoernooien. Na een zeker niet vlekkeloze zomer – hij had last van zijn knie en werd ziek tijdens een stageperiode – fleurde hij op bij de komst van een dochter, nu een maand geleden. In de voorbije crossen eindigde hij tweemaal als derde. Het eerste grote doel is het EK op 6 november in het Belgische Namen. Het NK, waar Van der Haar zijn titel verdedigt, is op 15 januari in Zaltbommel, terwijl Hoogerheide in het weekeinde van 4 en 5 februari het decor vormt van de wereldkampioenschappen.

In de regio is 25 oktober de befaamde Nacht van Woerden waar met name Van der Haar een grote erelijst heeft opgebouwd. Op 19 november is er in Woerden een jeugdveldrit.

Op 10 december vindt de 41ste editie plaats van de nationale veldrit in Amersfoort.  Een week later is er weer een cross in Woerden. Op 28 december is de zesde Bereveldrit in Benschop.

De Midden Nederland competitie veldrijden begint op 16 oktober op de Nedereindseberg in Utrecht. Daarna is er bijna elke week wel een crossdag van de MNC met de prijsuitreiking op 22 januari in Woerden. De seniporen plus de nieuwelingen starten steevast om 10 uur, een uur later vertrekken de jeugdcategorieën. Iedereen met een wedstrijdlicentie is welkom.